potrebna daljnja istraživanja / Keto dijeta pomaže u borbi protiv raka jajnika?

Image
Foto: Thinkstock

Ketogena dijeta je način prehrane u kojem se jedu masti i proteini, a ugljikohidrati svode na minimum

11.10.2018.
11:25
Thinkstock
VOYO logo

Jedna od najpopularnijih dijeta današnjice o kojoj se lome koplja jer je jedni smatraju zdravom, a drugi nezdravom, mogla bi pomoći u liječeju raka jajnika.

Znanstvenici su 45 pretilih žena koje imaju ovu vrstu raka podijelili u dvije grupe, jedna grupa bila je na keto dijeti, a druga na dijeti koja se preporuča u borbi protov raka jajnika. Pokazalo se da su žene koje su bile na keto dijeti nakon 12 tjedana imale manju razinu glukoze u krvi i manje tjelesne masnoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dijete koje povećavaju razinu šećera u krvi stimuliraju širenje raka. Rak se hrani šećerom pa smatramo da bi dijeta koja regulira razinu glukoze mogla imati brojne pozitivne učinke na liječenje ove bolesti", izjavila je voditeljica studije i  profesorica s Odjela za nutritivne znanosti Sveučilišta Alabama u Birmighamu, Barbara Gower, dodajući kako se radi tek o prvoj studiji te da treba provesti još niz istraživanja.

Keto dijeta patentirana je 1920. godine te se koristila za liječenje pacijenata s epilepsijom. Djeluje tako što ograničava unos ugljikohodrata koji povećavaju razinu glukoze u krvi. Keto dijeta dovodi tijelo u stanje ketoze - organzam u tom stanju prestaje koristiti šećer kao primarni izvor energije, nego koristi masti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​ 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo