Kesten - jesenjska poslastica za očuvanje zdravlja!

Poštovana, zanima me vaše mišljenje o kestenima. Otkako je krenula sezona moja obitelj ga jede redovno, barem nekoliko puta tjedno, moram priznati da svi uživamo...

27.10.2012.
13:17
VOYO logo

Pitomi kesten, Castanea sativa, biljka je u čijim plodovima s pravom uživamo svaku jesen. Za razliku od nje, plodovi divljeg kestena (Aesculus hippocastanum) nisu jestivi, ali imaju brojna ljekovita svojstva, među kojima se ističe olakšavanje tegoba i poremećaja venske cirkulacije.

Plod pitomog kestena je visokovrijedna namirnica, ima oko 200 kalorija na 100g namirnice (oko 12 kestena srednje veličine), što je u usporedbi s ostalim orašastim plodovima daleko manje kalorija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od plodova oraha, lijeske i sl. glavna prehrambena odlika ne leži u obilju masnih kiselina, ali je, poput krumpira i kukuruza, bogat škrobom. Sadrži oko 40% škroba, što ga čini pogodnim za izradu brašna te pripremu poslastica i pekarskih proizvoda, dok proteina i masti ima tek oko 2%.

Kesten je jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C, zapravo je njegov izvrstan izvor, baš kao i vitamina B6, a dobar je izvor i minerala kalija i folne kiselina, nužne za formiranje crvenih krvnih stanica i DNA sintezu (posebno važno za trudnice i žene prije začeća!).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljekovitost pitomog kestena i jačanje organizma prepoznat će slabašna djeca, anemične osobe, kao i sportaši, kojima se i zbog visoke energetske vrijednost preporuča. S obzirom na sastav minerala bit će dobar izbor za bubrežne bolesnike, trudnice i dojilje.

S obzirom da je teže probavljiv, budite, kao i obično, umjereni u količinama kestena i njegovih poslastica koje od jednom konzumirate! Dobro je kombinirati različite načine pripreme, s obzirom da će pečeni kesten biti bogatiji na vitaminima, a kuhani na mineralima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim plodova, u narodnoj medicini poznata su ljekovita svojstva čaja od listova te med od pitomog kestena!

Odgovorila: Jasna Ćerić, magistra nutricionizmasattva-nutricionizam.com

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo