Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Zdravlje /

Kesten - jesenjska poslastica za očuvanje zdravlja!

Poštovana, zanima me vaše mišljenje o kestenima. Otkako je krenula sezona moja obitelj ga jede redovno, barem nekoliko puta tjedno, moram priznati da svi uživamo...

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Pitomi kesten, Castanea sativa, biljka je u čijim plodovima s pravom uživamo svaku jesen. Za razliku od nje, plodovi divljeg kestena (Aesculus hippocastanum) nisu jestivi, ali imaju brojna ljekovita svojstva, među kojima se ističe olakšavanje tegoba i poremećaja venske cirkulacije.

Plod pitomog kestena je visokovrijedna namirnica, ima oko 200 kalorija na 100g namirnice (oko 12 kestena srednje veličine), što je u usporedbi s ostalim orašastim plodovima daleko manje kalorija.

Za razliku od plodova oraha, lijeske i sl. glavna prehrambena odlika ne leži u obilju masnih kiselina, ali je, poput krumpira i kukuruza, bogat škrobom. Sadrži oko 40% škroba, što ga čini pogodnim za izradu brašna te pripremu poslastica i pekarskih proizvoda, dok proteina i masti ima tek oko 2%.

Kesten je jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C, zapravo je njegov izvrstan izvor, baš kao i vitamina B6, a dobar je izvor i minerala kalija i folne kiselina, nužne za formiranje crvenih krvnih stanica i DNA sintezu (posebno važno za trudnice i žene prije začeća!).

Ljekovitost pitomog kestena i jačanje organizma prepoznat će slabašna djeca, anemične osobe, kao i sportaši, kojima se i zbog visoke energetske vrijednost preporuča. S obzirom na sastav minerala bit će dobar izbor za bubrežne bolesnike, trudnice i dojilje.

S obzirom da je teže probavljiv, budite, kao i obično, umjereni u količinama kestena i njegovih poslastica koje od jednom konzumirate! Dobro je kombinirati različite načine pripreme, s obzirom da će pečeni kesten biti bogatiji na vitaminima, a kuhani na mineralima.

Osim plodova, u narodnoj medicini poznata su ljekovita svojstva čaja od listova te med od pitomog kestena!

Odgovorila: Jasna Ćerić, magistra nutricionizma sattva-nutricionizam.com

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike