KEGELOVE VJEŽBE: / Ovih 5 vježbi nisu samo za žene, a mogu se raditi bilo kada i bilo gdje sasvim neprimjetno

Image

Pojačavanje tonusa mišića dna zdjelice potrebno je kod žena, a čak i kod muškaraca.

5.10.2017.
10:05

Kegelove vježbe za svrhu imaju jačanje mišića dna zdjelice. Pomažu da se ojača tonus mišića, nakon poroda ali i kod inkontinencije. Uloga mišića zdjeličnog dna je da zatvaraju tri otvora - uretru, rodnicu i anus i time zadržavaju i podupiru organe na mjestu prilikom povećanog pritiska. Pritisak ne mora nužno biti od trudnoće, već i od kihanja, kašljanja, smijanja i nošenja tereta ili pritiskanja.

Liječite inkontinenciju tjelesnim vježbama

Zatvaranje otvora uloga je mišića zdjelice koji se s vremenom često previše opuštaju. Tada dolazi do nekontroliranog mokrenja ili inkontinencije. Do disfunkcije mišića u zdjeličnom dnu može doći radi trudnoće, poroda, operativnih zahvata, neuroloških bolesti, debljine i samo starenjem. Mlitavost mišića utječe na propuštanje mokraće ali i povećavaju bol tijekom spolnog odnosa.

Kod 30% žena starijih od 65 godina, urinarna inkontinencija je poznat pojam. Redovito se veže uz starenje i menopauzu. Postoji mogućnost nastanka stresne inkontinencije koja ima gotovo iste simptome kao i obična. Mnogi ljudi misle da je ona normalna stvar koja dolazi s godinama pa se ne obraćaju liječniku. Prilikom osjećanja nastanka problema s mokraćom, počnite s Kegelovim vježbama i obratite se svom liječniku. Kegelove vježbe se također trebaju raditi preventivno kako bi spriječili nastanak inkontinencije.

Kegelove vježbe su osmišljene 1950ih godina od strane ginekologa Arnolda Kegela. Njegov zaključak je bio da sve njegove pacijentice koje imaju problema s ispadanjem ili spuštanjem maternice, mokraćnog mjehura i rektuma imaju slabe mišiće zdjeličnog dna. Osmislio je nekoliko vježbi koje su namijenjene jačanju tih mišića. Boljim tonusom mišića popravit će se tonus mišića rodnice i zadržavanje mokraće.

Možete ih raditi bilo kada i bilo gdje potpuno neprimjetno

Vježbe su jednostavne, a žene ih mogu izvoditi neprimjetno bilo gdje i u bilo koje vrijeme. Prije svega je bitno osjetiti mišiće zdjeličnog dna, a onda i pravilno izvoditi vježbe. Tek kada pravilno znate kako aktivirati mišiće, ove vježbe će imati smisla. Uključivanjem i aktiviranjem mišića trbuha i stražnjice Kegelove vježbe neće imati takav utjecaj. Posve suprotno, mogle bi intenzivirati tegobe.

Mišići dna zdjelice skriveni su i treba ih naučiti kako ih pravilno stezati.

1. vježba

Lezite na leđa i savinite koljena. Pokušajte se usredotočiti na zdjelično dno. Zamislite kao da pokušavate zaustaviti vjetrove iz crijeva i istovremeno zaustaviti prolazak mokraće. Imat ćete osjećaj kao pokušavate pritisnuti i istovremeno podignuti područje oko anusa. Neki to uspoređuju s osjećajem kao da zatvarate i povlačite završetak debelog crijeva. Kada radite vježbe nemojte držati dah već normalno dišite.

Pokrenite mišiće na ove načine:

  1. tijekom mokrenja pokušajte nekoliko sekundi zaustaviti mlaz pa nastavite
  2. stavite dva prsta u rodnicu, raširite ih malo pa stegnite mišiće oko njih.
  3. pokušajte pritiskati partnerov penis za vrijeme spolnog odnosa, ako osjeća pritisak, znači da pravilno izvodite vježbu

2. vježba

Sjednite tako da su pete ispod vas, a ruke stavite na bokove. Udahnite, a pri izdahu stegnite mišiće zdjeličnog dna. Pokušajte ih povući prema unutra i gore. Tako zadržite 6-8 sekundi pa onda opustite. Dok su vam stegnuti mišići pomičite zdjelicu lagano naprijed nazad. Nakon toga se vratite u početni položaj pa ponovite.

3. vježba

Napravite most tako da legnete na leđa sa savinutim koljenima pod pravim kutom. Ruke položite uz tijelo, a dlanove okrenite prema podu. Udahnite pa podignite zdjelicu od podloge. Stežite stražnjicu, stražnje mišiće natkoljenice i mišiće zdjeličnog dna. Zadržite tako stegnuto nekoliko sekundi pa opustite. Ovu vježbu ponovite do 15 puta u 2 ili 3 serije. Obavezno radite pauze od skoro minutu između svake serije.

4. vježba

Stanite u četveronožni položaj. Ruke neka vam butu pod pravim kutom, a dlanovima se oslonite na podlogu. Pazite da su vam i koljena pod pravim kutem, a leđa ravna. Vrat neka bude u neutralnom položaju. U ovom položaju podižite suprotnu ruku i nogu sve do razine ramena i kuka. Kada to radite pazite da leđa i zdjelica budu u istoj ravnini. Stegnite mišiće zdjeličnog dna. Ponovite ovu vježbu 10 puta u 3 serije.

5. vježba

Uzmite pilates loptu i sjednite na nju. Ruke stavite sa strane, a noge lagano razmaknite u širini kukova. Stopala neka budu ravno na podlozi. Udahnite pa pri izdahu stegnite mišiće zdjeličnog dna. Držite ih tako stegnutima do 8 sekundi. Dok su tako stisnuti lagano pomičite zdjelicu naprijed-natrag. Nakon toga opustite mišiće pa ponovite do 12 puta. Ovu vježbu možete raditi tako da sjednete na stolac umjesto na pilates loptu, a ruke stavite na natkoljenice.

Kako bi postigli dobre rezultate i pravi terapijski učinak, ove vježbe trebale bi raditi najmanje 5 mjeseci.

Kegelove vježbe za muškarce

Kako je urinarna inkontinencija moguća i kod muškaraca, ove vježbe mogu se izvoditi i kod muškog spola. Kegelove vježbe za muškarce pomoći će funkciju kontrole mokraće ali i seksualne performanse. Kod muškaraca će ove vježbe pomoći ojačati mišiće zdjelice koji podupiru crijeva i mjehur, a utječu i na seksualnu funkciju. Preventivnim vježbanjem ovih mišića, muškarci mogu spriječiti buduće probleme s prostatom, dijabetesom ili pretjerano aktivnim bubregom. Istraživanja su pokazala kako mogu pomoći i muškarcima koji pate od erektilne disfunkcije.

Kako bi muškarci pravilno izvodili Kegelove vježbe također moraju pronaći pravi mišić. Kada odete mokriti, u jednom trenutku prestanite i zategnite mišiće koji susprežu puštanje plinova. Možete ih napeti i pred ogledalom pa ćete vidjeti da je korijen penisa bliži abdomenu, a testisi malo podignuti. Kada otkrijete o kojim se mišićima radi, ispraznite mjehur. Kasnije lezite na leđa, presavijte koljena i raširite ih. Napnite te mišiće, držite tako 3 sekunde pa pustite. Ponovite nekoliko puta ali nemojte pretjerivati. Kasnije, kada se već naviknete, moći ćete to raditi dok sjedite, stojite i hodate. Dok to radite nemojte napinjati mišiće trbuha, bedara ili stražnjice i nikako nemojte zadržavati dah. Za vrijeme vježbanja dišite polako i duboko.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali