Čini se da količina od dvije do četiri šalice kave svaki dan smanjuje rizik od samoubojstva kod muškaraca i žena za 50 posto, navodi se u novoj studiji. Istraživači s Harvard School of Public Health pregledali su podatke iz prethodne tri američke studije i utvrdili da je rizik od samoubojstva među odraslima koji su na dnevnoj bazi pili nekoliko šalica kave s kofeinom upola manji u usporedbi s onima koji su pili kavu bez kofeina, pili vrlo malo kave ili je uopće nisu pili. Pokazuju to podaci prikupljeni od 200.000 muškaraca i žena.
Za većinu ispitanih ljudi kava je bila glavni izvor kofeina. A u periodu od 6 i pol godine zabilježeno je 277 smrtnih slučajeva zbog samoubojstva.
Voditelj istraživanja Michel Lucas, znanstveni suradnik u Zavodu za nutricionizam na HSPH ističe da kofein djeluje tako da stimulira središnji živčani sustav, ali može djelovati i kao blagi antidepresiv jer povećava proizvodnju pojedinih neurotransmitera koji potiču dobro raspoloženje, uključujući i serotonina, dopamina i noradrenalina.
Ovo bi moglo objasniti zašto su prethodna epidemiološke studije pokazale manji rizik od depresije među onima koji piju kavu, objavili su znanstvenici.
Unatoč nalazima, autori ne preporučuju da odrasle osobe koje pate od depresivni odbace liječnika i odluče se sami liječiti povećavajući konzumaciju kofeina. Naime, to može dovesti do neugodnih nuspojava.
Ipak ne treba pretjerivati jer je prethodna studija pokazala porast samoubojstava među onima koji su konzumirali više od osam šalica dnevno.
Istraživači nisu uočili veću razliku u riziku između onih koji su pili dvije ili tri šalica kave dnevno tj. četiri ili više šalica dnevno, vjerojatno zbog malog broja slučajeva samoubojstava u ovim kategorijama.