Žene u bogatim zemljama najviše umiru od raka pluća

shimmer fallback

Prvi put je došlo do toga da je, u bogatim država, za veći broj smrtnih slučajeva kod žena odgovoran rak pluća. Dosad je prijestolje zauzimao rak dojke.

23.2.2015.
8:30
Play logo

Naime žene su počele kasnije pušiti od muškaraca, kod kojih je rak pluća desetljećima bio glavni uzrok smrtnih slučajeva među oboljelima od karcinoma. "Sad viđamo smrtne slučajeve uzrokovane rakom pluća, a koji su uzrokovani porastom broja pušačica u posljednjih 30 godina", ističe Lindsey Torre iz američkog Udruženja za karcinom.

Udruženje je objavilo izvještaj baziran na najnovijim podacima Međunarodne agencije za istraživanje karcinoma. U izvještaju se navodi i da postoji oko 14 milijuna novih slučajeva karcinoma i osam milijuna smrtnih slučajeva uzrokovanih rakom u 2012. godini, što je posljednja godina za koju su dostupni podaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U zemljama u razvoju nalazi se 57 posto oboljelih i dolazi do 65 posto smrtnih slučajeva", izjavila je Torre.

Već nekoliko desteljeća je rak pluća za muškarce diljem svijeta vodeći uzrok smrtnosti, dok je u siromašnijim zemljama , kad su u pitanju žene, to ostao rak dojke. Diljem svijeta porastao je i broj smrtnih slučajeva uzrokovanih rakom debelog crijeva. Što se tiče dijagnoze, rak prostate i dojke ostaju najčešće vrste raka kod muškaraca i žena u bogatim zemljama.

Play logo

Inače, u izvještaju je iznesen i podatak da je broj pušača u bogatim zemljama u padu. Tako se u SAD-u već smanjuje broj smrtnih slučajeva uzrokovanih rakom pluća, napominje Torre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, polovica od svih vrsta karcinoma može se spriječiti. Zdrava prehrana i redovita tjelovježba mogu itekako smanjiti rizik. Cjepivo protiv hepatitisa može spriječiti pojavu raka jetre, dok cjepivo protiv HPV-a smanjuje rizik od razvoja raka grlića maternice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo