Kako vaša prehrana utječe na vašu vaginu?

Jeste li ikad primijetili da nakon obroka šparoga ‘dolje’ osjetite malo drugačiji miris? I to ne samo nakon odlaska na wc, nego stalno?! E pa to je samo još jedan način gledanja na koncept ‘ono ste što jedete’. A, ako ste žena, prilično je bitan.

Zdrava vagina ima prirodnu razinu pH kiselosti, kao i određenu količinu zdravih bakterija koje je čuvaju od infekcija i održavaju ‘stvari pod kontrolom’. No hrana koju jedete može utjecati na taj pH i promijeniti kako cijelo to područje miriše (no i kojeg je okusa).

Na primjer, začini, luk, češnjak, crveno meso, mliječni proizvodi, šparoge, brokula i alkohol mogu utjecati na vašu prirodnu vaginalnu ravnotežu, dok voće i voćni sokovi mogu zasladiti situaciju tamo dolje. No što god utjecalo na stanje u gaćicama, trajat će najdulje dva do tri dana nakon što pojedete određene namirnice.

Znači, kad pričamo o tome da jedete za dvoje (sebe i svoju vaginu), dobro bi bilo konzumirati što više svježeg voća i povrća, te žitarica i piti čim više vode. A ako ste ljubiteljica jogurta, uživajte u njemu i svim mliječnim proizvodima koji sadrže probiotike, jer oni pomažu vašoj vagini u održavanju ravnoteže i zdrave pH vrijednosti.

Na kraju, da pripomenemo da biste mogli pripaziti na unos slatkoga, jer žene s visokom razniom šećera u krvi (zbog dijabetesa) imaju povećan rizik od učestalog obolijevanja od gljivične infekcije. A svaka žena koja ju je bar jednom imala, ako ikako može, pokušat će spriječiti njezin povratak.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr