Bilo se radilo o cokoladi koja je dobila bjelkasti premaz ili o kruhu za koji je malcice uhvatila plijesan, ponekad je tesko odrediti da li je to u redu pojesti ili treba zavrsiti u kanti za smece.
Dan Cluderay iz engleskog Nottinghamshirea, koji vodi Approved Food, pojavio se u utorak navecer na ITV-u 1 u emisiji Bargain Fever Britain i objasnio kako prodaje svoje jeftine proizvode zaposlenim majkama i lovcima na povoljne cijene.
Ovaj 40-godisnjak kaze da je tajna njegovog uspjeha u tome sto prodaje kvalitetnu hranu po cijenama koji majkama ustedi oko 60 funti u odnosu na slicnu ponudu u ostalim supermarketima.
On je rekao da postoji velika razlika u oznakama na proizvodima "vrijedi do" i "najbolje upotrijebiti do".
"Oznake 'vrijedi do' na proizvodima dio su moderne distribucije hrane, a supermarketi vole promicati koncept 'tjedne kupovine'. Ali, kljucno je razlikovati proizvode s oznakom 'vrijedi do' i 'najbolje upotrijebiti do'. Kod oznake 'najbolje upotrijebiti do' ne znaci da ce se hrana pokvariti ako je rok prosao predvideni datum, vec da ce hrana izgubiti na kvaliteti. Dakle, ona nece biti stetna, nego bi mogla izgubiti na svom okusu i teksturi", objasnjava Joanna Blythmann, koja se bavi istrazivackim novinarstvom s posebnim naglaskom na hranu.
Ponekad te oznake znaju zbuniti kupce. Ali uz silne savjete sa svih strana, kako znati sto je sigurno za jesti.
"Hrana koja je jako slana, na primjer, ona je opcenito sigurna za jelo. Dobar primjer za to su kiseli krastavci, koji su zato sto su ocuvani u octu u staklenci, jako sigurni za uporabu i nakon isteka roka trajanja", dodaje Blythmann.
"Isto pravilo vrijedi i za slatku hranu kao sto je med ili pekmez. Velike kolicine secera obicno su kvalitetna metoda za ocuvanje hrane, sto je razlog zasto se proizvodi poput vocnih kolaca ili pudinga mogu jesti i daleko nakon isteka datuma na proizvodu", objasnjava Blythmann.
Ono sto je iznenadujuce, je sto u tu skupinu namirnica koje se mogu konzumirati i nakon isteka valjanosti spadaju i jaja.
"Ona se mogu koristiti za tortu ili dobro termicki obradena u drugim oblicima, iako se ne smiju jesti na kajganu, przena ili meko kuhana ako su predugo stajala", govori Blythmann i upozorava:
"Ni pod kojim okolnostima nemojte jesti meso nakon isteka roka trajanja. Perad i svinjetina su najveci izvori trovanja hranom u Velikoj Britaniji".
Mlijeko: Pasterizirano mlijeko izdrzat ce 50% vremena dulje ako ga drzite na niskoj temperaturi. Pokusajte mlijeko drzati u straznjem dijelu frizidera, a ne u vratima. Ako se pak mlijeko zakiselilo, pokusajte od njega napraviti palacinke.
Jaja: Prema izvjescu znanstvenice Dane Gunders koja se bavi istrazivanjem hrane jaja mogu trajati izmedu tri i pet tjedana. Ali mora ih se cuvati na temperaturi ispod 5 stupnjeva Celzijusevih, buduci to sprjecava potencijalni rast salmonele.
Hrana s puno secera: Bilo kakva hrana s velikom kolicinom secera poput pekzema i meda je sigurna za konzumaciju.
Njemacki kiseli kupus i korejski kimchi: Sigurna hrana buduci se cuva soljenjem, isusivanjem ili jakim zacinjavanjem.
Cips: Iako je mozda omeksao, cips je jako siguran zbog velike kolicine soli.
Kolaci: Poput cipsa, kolaci su jako sigurno i dugo nakon isteka datuma. Ako su malo premekani ili mlohavi, samo ih nakratko stavite u pecnicu.
Suha tjestenina: Suha tjestenina ako se pravilno skladisti moze stajati dovijeka.
Kruh: Drzite ga u zamrzivacu i trajat ce vjecno. Samo pazite da uklonite pljesnive dijelove ako ih primjetite.
Hrana u limenkama: Produljite joj dodatno vijek trajanja tako da ju drzite na hladnom i mracnom mjestu.
Salata: Sve dok salata nije popljesnivila mozete ju oziviti u ledeno hladnoj vodi.
Cokolada: Cokolada moze trajati jako dugo vremena. Izlozenost zraku omogucava stvaranje bijelog premaza. To je mast koja topljenjem izbija na vrh.