Često se pojave tegobe
Iako je sezona blagdana vrijeme kada ljudi slave i uživaju u hrani i piću, često zbog količine dođe do probavnih tegoba. Ovo ne bi trebalo biti iznenađenje s obzirom da prosječna osoba samo na Božić unese oko 6 000 kalorija - što je otprilike trostruko više nego što nam treba da bismo preživjeli. Nutricionistkinja dr. Laure Hyvernat za Harper's Bazaar dala je savjete kako što lakše preživjeti blagdane.
(Foto: Shutterstock)
U čemu je problem?
Količina hrane igra veliku ulogu u stvaranju probavnih problema, ali i raznolikost hrane koju jedemo jer naš probavni trakt nije naviknut na sve te namirnice u isto vrijeme.
O svojoj probavi moramo razmišljati kao o maloj tvornici za recikliranje. Ona pretvara svaki zalogaj (zahvaljujući slini, želučanim kiselinama, probavnim enzimima i bakterijama u crijevima) u male čestice koje se nazivaju hranjivim tvarima tako da naša tijela mogu koristiti za izgradnju vlastitih molekula. Možemo pomoći probavi pomoći ovih nekoliko stvari.
(Foto: Shutterstock)
Izbjegavajte grickalice i kanape
Obično su grickalice i hrana u obliku kanapea najveći neprijatelji na svečanom stolu, jer se poslužuju na samom početku obroka.
Ako ste gladni i pod strosom (možda zbog obitelji) pojest ćete iz previše. Obično sadrže skrivene šećere, a zbog toga što su mali ne osjećate koliko ste pojeli.
(Foto: Thinkstock.com)
Ne preskačite doručak
Obavezno jedete pravi doručak taj dan prije blagdanskog ručka ili večere jer će tako lakše kontrolirati ukusnu hranu.
(Foto: Pexels)
Oprezno s vinom
Alkohol također sadrži velike količine šećera. Ograničite unos alkohola i uvijek između svake čaše alkohola popijte čašu vode.
(Foto: Pixabay.com)
Jedite polako
Ako jedete polako i pravilno žvačete hranu značit će da gutate manje zraka i tako nadutost smanjiti na minimum. Također će vaš mozak poslati signale da je vaš želudac pun i pomoći će vam da izbjegnete prejedanje. Božićna okupljanja nisu stvorena za žurbu, zato se opustite, razgovarajte i uživajte u svakom zalogaju.
(Foto: Thinkstock)