Sigurno ste već pogledali famozan video u kojemu gospodin . Sezona gripe, kažu stručnjaci, nikad nije bila agresivnija nego sada, ali neki ljudi kao da su imuni na bolest. Kako je to moguće?! Liječnici su složni - stvar je u genetici.
Sindrom blizanaca
24-godišnja studija Sveučilišta Harvard pokazala je da su blizanci skloni patiti od sličnih tegoba, sugerirajući kako je DNK odgovoran za čak 40 posto bolesti, piše Daily Mail. Stručnjak za respiratorne bolesti, profesor Ron Eccles, uvjeren je da je genetika razlog što neki ljudi nikad ne poberu virus gripe ili prehlade.
"Svatko od nas rođen je s jedinstvenim imunosnim sustavom. Oni koji nikad nisu prehlađeni vjerojatno se također inficiraju virusom, ali njihov imunosni sustav ubija ga, tako da nikad ne razviju simptome", kazao je profesor.
Young business man blows his nose while working at his laptop in the office.
I boležljivi si mogu pomoći
Kada virus uđe u naš dišni sustav, on ga napada, a sve rezultira začepljenim nosom, kihanjem, kašljanjem i upaljenim grlom. Imunologinja Jenna Macciochi slaže se s time da postoje ljudi koji su, zbog genetičkih obilježja, sposobni boriti se protiv prehlade bolje od ostalih.
Mogu li se onda potonji i na koji način izboriti i zaštititi se od gripe i prehlade? Odgovor je - da. Prvo što je potrebno uraditi jest priuštiti si dovoljno sna i odmora. "Naš imunosni sustav oslanja se na spavanje da bi stvorio dovoljnu količinu zdravih stanica i riješio se onih koje su stare i potencijalno disfunkcionalne", rekla je dr. Macciochi.
Sick man wearing scarf lying on couch at home under a blanket checking temperature. Living room with table full of medicine and pills. Man with running nose and cough.
Briga o sebi
Prema nalazima najnovijih studija, stres je također važan čimbenik rizika. "Stalna zabrinutost dugoročno narušava imunitet, oslabljujući njegovu sposobnost da se bori protiv virusa", kaže profesor imunologije Daniel Davis.
Dr. Jeff Foster smatra da su najranjiviji ljudi oni koji se nedovoljno brinu o sebi. "Ljudi koji ne jedu kako treba i previše se oslanjaju na prerađenu i gotovu hranu, češće su bolesni. Postoji i dokaz kako pretilost povećava rizik od virusnih oboljenja", kazao je liječnik.