Kako preživjeti naglo zahlađenje

Prije samo nekoliko dana bio nam je potreban baloner, a sada nam je toplo samo u debeloj zimskoj jakni. Kako preživjeti naglu promjenu vremena?

30.10.2012.
7:47
VOYO logo

Nagle promjene vremena sve su češće, a liječnici upozoravaju da su upravo one ozbiljan stres za organizam koji se pokušava prilagoditi.

Glavobolja, nesanica, uznemirenost i osjećaj umora najčešći su problemi koji nastaju zbog nagle promjene vremena, a izdvaja se trinaest grupa bolesnika koji su prilično osjetljivi na vremenske (ne)prilike. Među najosjetljivijima su: reumatičari, astmatičari, srčani bolesnici i oni koji imaju čir na crijevu, ali i pacijenti koji pate od raznih psihičkih tegoba, poput psihoze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neka istraživanja pokazuju da tegobe pri promjeni vremena ima čak 80 posto svjetske populacije. Prema tvrdnjama stručnjaka, astmatičar osjeti i reagira u razdoblju od tri do 48 sati prije nego uslijedi nagla promjena temperature i zato je dobro znati vremensku prognozu, na osnovi koje liječnik daje savjet kako ugrožene osobe mogu što bezbolnije prebroditi nadolazeće razdoblje. Savjeti se uglavnom svode na to da se ostane kod kuće, ne ide na putovanje, ne zamara teškim fizičkim ili psihičkim poslovima, kao i da se redovito uzimaju propisani lijekovi.

Osobe koje su sklone psihičkim tegobama tih dana mogu uzimati lijekove za smirenje i tople biljne čajeve koji imaju umirujuća svojstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako baš morate ignorirati neki savjet liječnika, naprimjer morate otići na posao, koristite prijevozno sredstvo kojim ćete na posao najbrže stići. Možda biste na posao mogli krenuti i ranije kako ne biste žurili ili trčali za autobusom jer tako riskirate lakšu prehladu udišući na usta hladan zrak.

Ako grijete prostorije u kojima boravite, obavezno ih, ali obavezno provjetravajte nekoliko puta dnevno kako biste se riješili mogućih virusa koji vole ove nagle promjene temperature zraka. Također, nikako ne preskačite obroke i pijte dovoljno tekućine. Hrana je vrlo važna tijekom 'teških dana', a liječnici savjetuju da se poveća unos voća i povrća. Izbjegavajte alkohol i zašećerene sokove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obucite se slojevito kako biste se lakše mogli skinuti ako se nađete u pregrijanoj prostoriji ili gradskom prijevozu. Pamučne bi stvari trebale biti uz tijelo, a preko toga vesta. Nemojte se čuditi ako vam je hladno iako ste na sebe navukli puno odjeće jer se tijelo tek privikava na zimu. Možete mu pomoći tako što ćete se baviti nekim sportom, rekreacijom i šetnjama.

Obavezno ponesite kišobran ili kabanicu i ne očajavajte, ima zima i svojih prednosti, poput igre i sportova na snijegu ili druženja s prijateljima uz kuhano vino na proslavama koje nam predstoje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo