KRAJ POGRBLJENOSTI / Kako na jednostavan način uvesti pravilno držanje u svakodnevicu: Nudimo 6 savjeta

Image
Foto: Shutterstock

Pravilno držanje učvršćuje mišiće, razlog je pravilnijeg disanja i čini da se ugodnije osjećate u vlastitom tijelu

12.6.2024.
23:33
Shutterstock
VOYO logo

Pogrbljenost može loše utjecati na disanje, cirkulaciju i probavu, dok pravilnije držanje učvršćuje mišiće, smanjuje bolove, doprinosi zdravlju zglobova i stvara veću ugodu u vlastitom tijelu. U nastavku se nalazi 6 savjeta kako poboljšati svoje držanje.

Postanite svjesni svog držanja

Iako zvuči banalno, važno je biti svjestan svog načina držanja. Obratite pažnju na položaj stopala, istegnutost trbuha i položaj glave, koja ne smije biti previše prema naprijed.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budite tjelesno aktivniji

Upišite neku tjelesnu aktivnost, poput plivanja ili pilatesa. Pilates je odličan za učvršćivanje mišića tijela i općenito držanja. Uz to, povremeno zamijenite sjedenje na običnoj stolici s onim na pilates lopti. Plivanje jača sve mišiće tijela, ublažava ukočenost i bolove u vratu te leđima.

Image
Foto: Shutterstock

Zato je važno kretati se nakon duljeg razdoblja sjedenja ili, ako je moguće, postepeno tijekom vremena koje morate sjediti. Postoje čak i vježbe koje možete izvoditi dok sjedite u stolici, a koje vam mogu pomoći da ubrzate metabolizam i sagorijevate kalorije.

Potrebno je vježbati ramena i prsa, a najjednostavnija vježba su kružni pokreti cijelim rukama. Stavite ruke u vodoravni položaj i lagano zamahujte njima naprijed i natrag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pazite na položaj nogu i lopatica

Iako često volimo 'prekrižiti' noge, ta navika doprinosi stvaranju vena, nepravilnom držanju te bolovima u leđima i vratu. Povlačenjem lopatica unazad, imat ćete uspravna ramena, no pravilniji položaj lopatica pomaže i kod disanja.

Uvucite trbuh

Kada stojite, hodate ili sjedite uvucite trbuh, ali ne samo zbog estetike već i zbog prevencije bolnih stanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Tjelovježba /

Kratki vodič kroz jednostavne vježbe za trbuh

Image
Tjelovježba /

Kratki vodič kroz jednostavne vježbe za trbuh

Držanje stalnog tonusa mišića trbuha štiti vašu kralježnicu i drži je u povoljnijem položaju. Uvlačenje trbuha ne podrzaumijeva podrazumijeva zadržavanje daha, nego radnju mišića trbuha.

Pazite na držanje tijekom vožnje

Vožnja auta je radnja koja se ponavlja svakodnevno, a način na koji sjedite i držite volan uvelike utječe na vaše držanje. Podignite sjedalo da bi imali dobar pregled te da ne morate napinjati vrat pri pogledu na cestu. Noge moraju biti lagano pogrčene da koljena ne budu previše visoko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Pravilno držanje u vožnji

Položaj ruku na volanu je također važan. Predlaže se stavljanje ruke više u središte volana, tako da su ramena u prirodnijem položaju.

Smanjite stres

Stres itekako može pridonijeti lošem držanju. Hormon stresa, kortizol zapravo slabi kosti i pretjerano radi na mišićnom tkivu što može dodatno otežati držanje tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navedeni savjeti pomoći će vam da pravilno držanje uvedete u svakodnevnu rutinu kao jednu od vaših automatiziranih aktivnosti.

POGLEDAJTE VIDEO: Tijelo treba odmoriti: Trenerica fitnessa za RTL Danas objasnila zašto ponekad treba uzeti pauzu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo