Stiglo nam je vrijeme malina, omiljenog bobičastog voća specifičnog okusa na koji su rijetki imuni. U trenutku kada ih krenemo jesti, vjerojatnost da ćemo lako prestati je veoma malena. No, osim što nam nude bogatstvo okusa, nude nam i brojne zdrave pogodnosti.
(FOTO: Pixabay)
Bogate su antioksidansima
Maline su bogate antioksidansima koji djeluju protuupalno pa tako sprječavaju djelovanje štetnih mikroba i oštećenje stanica. Među njima su u najvećim količinama antocijanin, resveratrol (usporava starenje), elagitanin (smanjuje rizik od raka) i pterostilben (važan za moždane funkcije).
Pogoduju vitkosti
Maline sadrže ketone koji povoljno djeluju na razinu šećera u krvi i samim time potiču metabolizam masti. Na taj način se sprječava njezino taloženje u organizmu.
Sadrže vitamin C
Sto grama plodova sadrži čak 44% preporučene dnevne količine vitamina C. No, osim vitamina C, u malinama se nalaze i vitamini B, E i K. Usto, bogate su kalijem, magnezijem, manganom i bakrom.
Snižavaju temperaturu
Narodna medicina kaže kako su ocat i sok od maline savršeni spoj za snižavanje tjelesne temperature.
Čiste krvne žile
Maline obiluju vlaknima što znači da su odlične za dobru probavu i zdravo srce. Vlakna su nužna za pravilnu funkciju crijeva te pročišćavanje krvnih žila.
Pročitajte još:
- Kako uzgajati maline u vrtu?
- Saznajte zašto bi što češće trebali konzumirati maline
- Japanska malina - Koje uvjete za uzgoj traži japanska malina
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!