Znate li kako i sami možete proizvesti probiotike?

U ljudskom probavnom traktu žive mikroorganizmi koji blagotvorno djeluju na zdravlje.

2.10.2012.
8:04
VOYO logo

Nažalost, nuspojava marljivog rada Louisa Pasteura je i loša probava. Prosječna osoba ne unosi dovoljno dobrih bakterija jer ih u procesu pasterizacije ubijamo. A tu su dakako i antibiotici.

Nježne probiotike lako je uništiti

Blagotvorne bakterije su osjetljivije od onih koje donose zarazne bolesti. Korisne bakterije vrlo lako ubija stres, unos šećera i klora u pitkoj vodi. Antibiotici mogu, ali ne moraju ubiti loše bakterije, ali svakako mogu uništiti sojeve korisnih bakterija u crijevima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, probiotici su živi mikroorganizmi (dobre bakterije) koji imaju povoljan učinak na zdravlje.

Kada nestanu korisne bakterije ili probiotici, patogene bakterije brzo se šire na njihovom mjestu. U crijevima koja ne sadrže dovoljno probiotika rastu kvasac i gljivice, te uzrokuju neugodne infekcije u cijelom tijelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Probiotici su ključni za zdravlje i život

Probiotici stvaraju unutarnji ekosustav te pomažu u proizvodnji vitamina B, odbijaju parazite, pomažu tijelu da razgradi proteine i masti, te su važni za imunološki podršku. Početkom 20. stoljeća znanstvenici su otkrili da promjene u mikrobnoj ravnoteži u crijevima mogu uzrokovati ili spriječiti bolesti.

Između ostalog, oni blokiraju patogene bakterije da u velikom broju ulaze u krvotok.

Određeni probiotici neutraliziraju kancerogene nitrozamine, koji se mogu naći kod ljudi koji unose previše proteina.

Izrada domaće fermentirane hrane najbolji je način dobivanja probiotika

Probiotici kupljeni u samoposluzi mogu pomoći, ali većina probiotika umre prije nego dođe do potrošača. Izrada vlastite fermentirane hrane i pića je pouzdanija i jeftinija metoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobri primjeri su kiseli kupus, čaj od kombuche (gljiva kombucha stavi se u zeleni čaj i šećer), kefir, jogurt te kimchi.

Fermentiranje je jednostavno

Najjednostavnije je napraviti vlastiti jogurt ili kiselo mlijeko. No, slobodno se upustite i u zahtjevnije postupke, nijedan nije prekompliciran. Primjerice ako želite fermentirati povrće, jednostavno narežite ili usitnite svježe povrće, potopite ga u vodu i dodajte sol. Dobro ga zbijte u loncu, poklopite i ostavite da odstoji nekoliko dana. Možete dodati i neke začine. Celerov sok ili alge mogu zamijeniti sol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fermentiranje je najbolje u keramičkoj ili staklenoj posudi. Na koncu stavite čistu kuhinjsku krpu preko staklenke ili zdjele. Povrće može početi fermentirati za tri dana, ovisno o temperaturi prostorije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo