Nažalost, nuspojava marljivog rada Louisa Pasteura je i loša probava. Prosječna osoba ne unosi dovoljno dobrih bakterija jer ih u procesu pasterizacije ubijamo. A tu su dakako i antibiotici.
Nježne probiotike lako je uništiti
Blagotvorne bakterije su osjetljivije od onih koje donose zarazne bolesti. Korisne bakterije vrlo lako ubija stres, unos šećera i klora u pitkoj vodi. Antibiotici mogu, ali ne moraju ubiti loše bakterije, ali svakako mogu uništiti sojeve korisnih bakterija u crijevima.
Naime, probiotici su živi mikroorganizmi (dobre bakterije) koji imaju povoljan učinak na zdravlje.
Kada nestanu korisne bakterije ili probiotici, patogene bakterije brzo se šire na njihovom mjestu. U crijevima koja ne sadrže dovoljno probiotika rastu kvasac i gljivice, te uzrokuju neugodne infekcije u cijelom tijelu.
Probiotici su ključni za zdravlje i život
Probiotici stvaraju unutarnji ekosustav te pomažu u proizvodnji vitamina B, odbijaju parazite, pomažu tijelu da razgradi proteine i masti, te su važni za imunološki podršku. Početkom 20. stoljeća znanstvenici su otkrili da promjene u mikrobnoj ravnoteži u crijevima mogu uzrokovati ili spriječiti bolesti.
Između ostalog, oni blokiraju patogene bakterije da u velikom broju ulaze u krvotok.
Određeni probiotici neutraliziraju kancerogene nitrozamine, koji se mogu naći kod ljudi koji unose previše proteina.
Izrada domaće fermentirane hrane najbolji je način dobivanja probiotika
Probiotici kupljeni u samoposluzi mogu pomoći, ali većina probiotika umre prije nego dođe do potrošača. Izrada vlastite fermentirane hrane i pića je pouzdanija i jeftinija metoda.
Dobri primjeri su kiseli kupus, čaj od kombuche (gljiva kombucha stavi se u zeleni čaj i šećer), kefir, jogurt te kimchi.
Fermentiranje je jednostavno
Najjednostavnije je napraviti vlastiti jogurt ili kiselo mlijeko. No, slobodno se upustite i u zahtjevnije postupke, nijedan nije prekompliciran. Primjerice ako želite fermentirati povrće, jednostavno narežite ili usitnite svježe povrće, potopite ga u vodu i dodajte sol. Dobro ga zbijte u loncu, poklopite i ostavite da odstoji nekoliko dana. Možete dodati i neke začine. Celerov sok ili alge mogu zamijeniti sol.
Fermentiranje je najbolje u keramičkoj ili staklenoj posudi. Na koncu stavite čistu kuhinjsku krpu preko staklenke ili zdjele. Povrće može početi fermentirati za tri dana, ovisno o temperaturi prostorije.