Spirulina je vrsta modrozelenih algi koje pronalazimo u jezerima i oceanima, a veoma je bogata hranjivim tvarima, mineralima i klorofilom. Također, sadrži svih devet esencijalnih masnih kiselina te sadrži čak deset puta više beta karotena od mrkve.
(FOTO: Pixabay)
U samom je početku spirulina bila klasificirana kao biljka zbog bogatstva biljnih pigmenata koje posjeduje te sposobnosti za izvođenjem fotosinteze, no s vremenom i nakon brojnih istraživanja, znanstvenici su je preselili u carstvo bakterija i modrozelenih algi.
Popularna je kao dodatak prehrani te se često konzumira prije treninga jer poboljšava izdržljivost i uklanja umor. Također, mnogi je koriste kao tretman za razne metaboličke i srčane bolesti, kao i za gubitak težine, dijabetes te visoki kolesterol.
Odličan je izvor antioksidansa te potiče brzu regeneraciju stanica. Uz to, pomaže u smanjenju hormona stresa te poboljšava raspoloženje.
No, uz sve koristi što spirulina nudi, može uzrokovati i sitne probleme. Kao i svaki dodatak prehrani, može dovesti do određenih nuspojava. S obzirom na to da sadrži velike količine proteina, može uzrokovati glavobolje i vrtoglavicu, mučnine, promjene na koži pa čak i bolove u području abdomena.
Pročitajte još:
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!