Zaštitite osmijeh / Jeste li znali da stres razorno djeluje i na vaše zube?

Image
Foto: Thinkstock

Možda znate da stres može uzrokovati glavobolju, ali jeste li znali da može prouzročiti propadanje zubiju? Evo što možete učiniti kako biste zaštitili svoj osmijeh

19.7.2018.
14:03
Thinkstock
VOYO logo

Bolovi u leđima, neprospavane noći, uznemireni želudac... Samo čitanje o fizičkim manifestacijama stresa može izazvati glavobolju. Stres može doprinijeti ozbiljnim zdravstvenim problemima, uključujući visoki krvni tlak, dijabetes i bolesti srca.

Postoji još jedan, manje očigledan dio našeg tijela, koji može biti zahvaćen stresom: naši zubi. Stiskanje ili škrgutanje to jest bruksizam, može se povezati sa stresom, uzrokovati glavobolje, usitnjene ili spljoštene zube i čvrste mišiće čeljusti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neodgovarajući ugrizi i temporomandibularni poremećaji (disfunkcije čeljusnog zgloba ili bolova u području čeljusti i lica), mogu pridonijeti tim bolestima zubiju. Stres naglašava bruksizam.

Image
Foto: Pexels

No, bruksizam i stisnute čeljusti nisu jedine oralne zdravstvene manifestacije stresa. Pregledom znanstvenih studija iz 2007. godine otkriveno je da postoji veza između stresa i parodontne bolesti, koja uključuje infekcije desni i tkiva kao što je gingivitis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedavna istraživanja iz Kanade također su pokazala da su sudionici s većim opaženim stresom izvijestili o slabijem oralnom zdravlju i većoj oralnoj boli u usporedbi sa sudionicima koji su bili pod manjim stresom. Kortizol - hormon uključen u stresni odgovor tijela - narušava imunološki sustav, čineći osobu osjetljivijom na bolesti desni.

Također, ljudi koji su pod stresom češće zanemaruju pravilnu oralnu higijenu, što dovodi do upale zubnog mesa ili karijesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo