druga strana sporta / Jeste li znali da možete biti alergični na tjelovježbu?

Image
Foto: Thinkstock

Uz brojne laži izrečene samima sebi kada nam se ne da vježbati, ova bi bila najluđa da nije - istina!

26.9.2017.
15:00
Thinkstock
VOYO logo

Boli vas glava, umorni ste, nemate energije, nemate vremena - brojne su isprike koje svatko od nas ima u rukavu kada mu se ne da odraditi trening. No, intimno, svi mi znamo da su to čiste laži i dasmo jednostavno - lijeni. Ali, što biste rekli kada bi vam netko kazao da je alergičan na sport? Vjerojatno biste se s nevjericom nasmijali...

I bili biste - u krivu. Zaista postoji alergija na tjelovježbu. Zove se vježbanjem inducirana anafilaksija i pogađa 50 od 100.000 ljudi. Prvi put je zabilježena 1979. godine. Liječnici još uvijek ne znaju što joj je točan uzrok, no često je rezultat kombinacije prehrane i vježbanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjerice, Huffington Post piše o mladiću Joieju O'Laeryju koji je jedne večeri otišao na pizzu, a zatim u teretanu. Nakon pola sata treninga oči su mu počele suziti, lice mu je nateklo i nije mogao disati. Hitno je odvezen u bolnicu gdje su mu liječnici dijagnositicrali induciranu anafilaksiju. 

"Postoji niz stvari koje bi mogle biti okidači, a ponekad je to samo vježbanje", objašnjava alergologinja Castells. Dodaje i kako količina vježbanja potrebna da netko doživi alergijski napadaj varira od osobe do osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Onima koji su u dobroj formi treba više vježbanja da dođe do alergije. Skoro sve vrste tjelovježbe mogu izazvati anafilaksu, no ne i plivanje", dodala je. 

Čitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo