Jeste li ikada čuli za Hidradenitis Suppurativu? Kronična kožna bolest koja je tri puta češća u žena nego muškaraca

Ova je izrazito upalna i bolna bolest imunološki uvjetovana, a javlja se na mjestima mirisnih žlijezda i dlaka

28.8.2017.
14:00
Thinkstock, ThitareeSarmkasat
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Hidradenitis Suppurativa ili HS imunološki je uvjetovana bolest u čijem nastanku sudjeluje i genetika pojedinaca. Ona obično nastaje između 21. i 23. godine života, a počinje pojavom dubokih i bolnih upalnih čvorova. Kako ta bolest izgleda u svome je članku podijelila i Kay Ocelly, žena koja od nje pati.

"Jednog se dana sve promijenilo. Taj je dan započeo kao svaki drugi. Otuširala sam se, obukla, doručkovala i otišla na posao. Primijetila sam da je unutrašnja strana moje noge malo otečena, ali tome nisam pridala suviše pažnje. Kako je dan sve više odmicao to je mjesto postalo sve više bolno.

Konačno sam odlučila da ga provjerim u kupaonici na poslu. Otkrila sam veliku i čvrstu kvrgu. Mislila sam da je urasla dlaka, ali nisam mogla biti više u krivu. Navečer je kvrga bila velika kao kovanica i postala još bolnija. Nije izgledala kao žulj ili prišt i nije se dala iscijediti. Bila je to tvrda kvrga ispod kože.

Doktor koji me je sutradan pregledao dijagnosticirao me s gnojnim čirom koji se trebao probosti i isušiti. Nije postojalo ništa što su mogli napraviti da mi umanje bol tijekom procedure te sam ležala na stolu dok je doktor otvarao moju kožu.

Nažalost, nedugo nakon što je prva rana zacijelila pojavila se još jedna kvrga, pa sam se morala vratiti i ponoviti cijeli bolni postupak. No, čim sam pomislila da sam konačno uredu pojavila se još jedna kvrga, ovog puta u blizini mog anusa. Boljela je bez obzira na to sjedila, ležala ili stajala.

Ležala sam na trbuhu i grizla jastuk kako ne bih vrištala dok su mi tu kvrgu otvarali. Moje se tijelo nekontrolirano treslo, a obilato sam se i znojila dok je doktor radio. Sljedeća sam se tri dana morala kupati u toplim kupkama kako bi uklonila daljnju infekciju.

Sljedeći me je specijalist dijagnosticirao s Hidradenitis Suppurativom. Konačno je ono što sam imala dobilo ime i odahnula sam kada sam saznala da nije zarazno. Rečeno mi je kako se uzrok HS-u ne zna i da ne postoji lijek. Sve što su mogli je savjetovati me da ne nosim usku odjeću i da ne brijem inficirana područja.

Još uvijek imam problema s HS-om, a razvila sam i simptome na grudima i ispod pazuha. Naučila sam kako probosti vlastite rane. Rane lijepo zarastu, ali se i dosta često kvrge vrate na isto mjesto. Moram nositi posebno donje rublje koje uopće nije seksi, spavam u pamučnim pidžamama, a kada idem plivati nosim kupači kostim koji je velik i širok.

Prestala sam izlaziti na spojeve jer ne mogu zamisliti kako objašnjavam HS mogućem dečku. Ne govorim o HS-u ni s kim ako to mogu izbjeći i ne želim da itko vidi moje ožiljke. Hs je bolan, skup i posramljujući. Moja je najveća nada da će jednom pronaći lijek."

Izvor: Thought Catalog

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali