Jesi li znala da se od stresa možeš osjećati napuhano? Istina je, a evo kako to riješiti

Image
Foto: instagram, Amber Owen

Stres je užasna stvar koja je u zadnje vrijeme sve češća u našim životima

30.12.2017.
14:00
instagram, Amber Owen
VOYO logo

Svaki dan smo pod nekom vrstom stresa zbog posla ili možda zbog privatnog života. Nekad je on veći, a nekad manji, a nekad ga osjećamo i vidimo na našem tijelu. Postoje i znanstveni dokazi koji pokazuju da stres uzrokuje napuhnutost u trbuhu.

Postoje rješenja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doktorica Gabrielle Lyon kaže kako se kronični stres prvo pokazuje upravo na području trbuha. "Kad je netko pod kroničnim stresom, kortizol i drugi hormoni su dominantni. U toj situaciji tijelo ne vidi probavu kao prioritet, a dotok krvi se preusmjerava od crijeva do onog dijela tijela koje se smatra važnijim u tom trenutku. Dolazi do usporene probave i problema s prehranom, a rezultat su upravo napuhnutost i gastrointestinalni problemi", rekla je doktorica.

Može doći i do utjecaja loših bakterija. "Kad naši mikrobi nisu u ravnoteži zbog stresa pojavljuju se bakterije kao što su paraziti i sve loše bakterije koje utječu na napuhnutost i umor. Također, može doći i do drugih nuspojava, ovisno o organizmu svake osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rješenje može biti duboko disanje iz trbuha koje će aktivirati simpatički živčani sustav. Druga stvar koja ti možda može pomoći je polaganije žvakanje hrane bez pića za vrijeme obroka. Postoje i probiotici koji se koriste u ovim slučajevima, ali o tome se konzultiraj sa svojim doktorom. Ono što možeš uvesti u svoju rutinu su probiotički jogurti. Jedi zdravije namirnice, kao što su povrće i namirnice bogate proteinima, a možeš probati i s đumbirom. Prije svega, pronađi izvor stresa i pokušaj ga riješiti.

Izvor: Pop Sugar

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo