Institute of Food Technologists objašnjava da je ozračena hrana pažljivo izložena točno izmjerenim količinama energije (X ili gama zrake). Riječ je o ionskom zračenju pa se sam proces naziva iradijacija. Ovim postupkom se može povećati sigurnost hrane. Naime, ionizacijsko zračenje razbija DNK molekule unutar mikroorganizma što sprečava njihovo daljnje razmnožavanje.
Manjim količinama energije zračenja uništavamo insekte, dok su veće energije učinkovite u uništavanju bakterija poput salmonele i E.coli. Još veće energije uništavaju spore mikroorganizama i održavaju hranu sigurnom, u određenom roku valjanosti.
Dakle, ozračivanje hrane je način očuvanja njene ispravnosti i kakvoće, čime sprečavamo pojavu mnogih bolesti povezanih s konzumacijom neispravne hrane.
Stručnjaci tvrde da postupak ozračivanja ne mijenja ni na koji način, u negativnom smislu, njenu nutritivnu vrijednost, te mikrobiološku i kemijsku sigurnost hrane. Takva hrana je označena oznakom Radura.
http://www.vitamini.hr/
Vezani članci:
arti-201108100727006 arti-201107190290006