Učinkovita prevencija? / Jedan suplement koji stručnjaci za rak žele da počnemo konzumirati redovito

Image
Foto: Thinkstock

Može li jednostavan i jeftini vitamin pomoći u prevenciji raka kože? Evo što kažu stručnjaci

29.4.2019.
9:23
Thinkstock
VOYO logo

Kad se pročuo glas o vitaminu koji drastično smanjuje rizik od pojave raka kože, činilo se gotovo prejednostavno da bude istinito. U studiji provedenoj u Australiji, znanstvenici su testirati 386 osoba sklonih nemelanomskim tumorima kože i otkrili da jeftini vitamin pod nazivom nikotinamid može smanjiti rizik za 23 posto.

Danas se nikotinamid koji nastaje iz vitamina B3 nalazi u gotovom svim dnevnim vitaminima. No, u čemu leži tajna ovog suplementa?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je nikotinamid? 

"Radi se o vrsti vitamina B3 koji pojačava obnavljanje DNA po cijelom tijelu i jača imunološki sustav", otkriva liječnik Ronald Moy, za MyDomaine. 

"Klinička istraživanja pokazala su da sada možemo popraviti štetnu na DNA koja se pojavila u prošlosti. To znači da možemo zaustaviti rak kože uz tu metodu." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock.com

DNA

(FOTO: Thinkstock)

No, ne treba miješati nikotinamid i niacin - drugu formu vitamina B3: "Za razliku od niacina, nikotinamid ima prednosti bez nuspojava."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studija koja je pokrenula cijelu priča provedena je na 386 ljudi, od kojih su mnogi iznad 50. Je li to dovoljan dokaz da bismo trebali unositi ovaj vitamina? 

Dendy Engelman, dermatolog i kirurg, tvrdi da je to dobar početak: "Iako studija nije potpuna, definitivno je obećavajuća. Liječnik Adam Friedman, ipak, upozorava da suplement ne mora obvezno biti u našim kabinetima, ali nema dokaza da šteti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako dobiti najbolje od nikotinamida?

Za početak, znanstenici tvrde da morate uzimati ovaj vitamin duži period kako bi osjetili prednosti. Drugim riječima, ne možemo samo uzeti tabletu nakon što smo se spržili na suncu i očekivati da će se šteta minimalizirati. 

"Trebali biste ih uzimati cijelu godinu", tvrdi Moy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

(FOTO: Thinkstock)

Liječnik Henry Scowcroft dodaje kako navedena studija nije provedena na potpuno zdravim osobama, pa je pitanje kako bi vitamini djelovali na osobe bez tumora kože u obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedostaje više podataka, ali za sada se nikotinamid čini kao korisno rješenje za prevenciju tumora.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo