Kada želite zasladiti šalicu čaja, posežete li za medom ili šećerom? Iako su šećer i med zaslađivači, njihove nutritivne vrijednosti variraju. I med i šećer su ugljikohidrati koji se prvenstveno sastoje od glukoze i fruktoze. Koriste se kao sastojci u mnogim pakiranim namirnicama i receptima te oba mogu pridonijeti debljanju ako se pretjerano koriste.
Reputacija meda da je zdraviji - možda ima neku osnovu, ali ne smatra se zdravom hranom. Je li onda bolje konzumirati med ili šećer? Svaka vrsta meda ima različitu boju i okus, a bez obzira na to koju vrstu preferirate, svaka vrsta može povećati razinu šećera u krvi.
Prednosti konzumacije prirodnog meda
Med ima niži glikemijski indeks od običnog šećera, što znači da ne podiže razinu glukoze u krvi tako brzo. Osim toga, ima bogatiji okus i izraženiju slatkoću pa vam može biti potrebno znatno manje meda.
Pomaže kod kašlja
Prema istraživanju iz 2018., med može sadržavati kalij, kalcij, cink i vitamine C, B1, B2, B3, B5 i B6, pa tako nije nimalo neobično što su pacijenti s infekcijama gornjih dišnih putova, koji su konzumirali med, ozdravili znatno brže od onih koji ga nisu konzumirali, piše Medical News.
Snižava krvni tlak
Vjeruje se da u malim dozama med može sniziti krvni tlak pa ako imate hipotenziju, morate biti oprezni s konzumacijom. No, ako pretjerate s ovim proizvodom, učinak će biti suprotan i dugoročno može utjecati na rad srca.
Nedostaci konzumacije prirodnog meda
Med i šećer imaju različite okuse i teksture, a eksperimentiranje sa svakim, pritom pazeći na količinu koju uzimate, može vam pomoći da odlučite koji je zaslađivač najbolji za vas. Med možda ima bolju reputaciju, ali i med i šećer mogu imati negativne učinke na vaše zdravlje ako se pretjerano koriste. Sve dodane šećere najbolje je koristiti umjereno.
Ako imate dijabetes ili srčanu bolest te ste zabrinuti oko svoje kilaže, konzultirajte se s liječnikom ili dijetetičarom o prehrambenim potrebama. Tako ćete dobiti plan prehrane koji je prilagođen vama i vašim potrebama.
Evo što se događa s tijelom ako umjesto šećera koristite med.
Razine glukoze u krvi mogu porasti
Med sadrži velike količine šećera i ugljikohidrata. Ako konzumirate više od preporučene dnevne doze, razina glukoze u krvi može naglo porasti.
Uzrokuje želučane probleme
Ako patite od zatvora, konzumacija meda može pogoršati situaciju. Čak i ako je s probavom sve u redu, povećani sadržaj fruktoze u proizvodu može usporiti peristaltiku.
Osim toga, ljubitelji meda mogu osjetiti simptome poput nadutosti, proljeva i mučnine.
Potiče debljanje
Ako pazite na svoju težinu, vrlo je važno kontrolirati količinu meda koju konzumirate. Visok sadržaj kalorija, šećera i ugljikohidrata ovog proizvoda može uvelike spriječiti vaš uspjeh u mršavljenju.
Šećer ili med?
Ako vam je teško bez slatkiša, a ne morate izbjegavati hranu koja sadrži glukozu i fruktozu, onda je bolje dati prednost medu. Međutim, trebali biste se pridržavati preporučenih dnevnih doza. Kada je u pitanju prirodni med, doza od 50 mililitara dnevno je sasvim dovoljna, ali bolje je i manje.
Ako imate alergijske reakcije na pčelinje proizvode ili neku kroničnu bolest, posavjetujte se s liječnikom prije uporabe.
POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Pčelari krajem zime gube pčele, no iznimno toplo vrijeme godine moglo bi donijeti i veće gubitke