Mnogi vjeruju da je med jedina hrana koja traje zauvijek. Rijetko tko se brine da će mu isteći rok trajanja ili da će dobiti plijesan, no med se ponekad ipak može pokvariti, piše Mondo.
POGLEDAJTE VIDEO: Riža, med i čaj na policama bez roka trajanja. Hoćemo li slijediti primjer Nijemaca? 'Bilo bi dobro da se ipak ograniči…'
Med se, naime, može ukiseliti kad se cijedi nedozreo i kada u njemu ima viška vode. Ako se čuva u nedovoljno zatvorenim posudama i vlažnim prostorijama gdje upija vlagu, također može imati kiseli okus.
Kako biste znali je li med pokvaren, obratite pažnju na njegov miris i okus, kao i na izgled, je li se po nečemu promijenio.
Probajte kapljicu meda. Ako je kiselog okusa, najvjerojatnije je fermentirao i nije za konzumaciju. Također, med će početi drugačije mirisati jer će se kiselost osjetiti u samoj aromi.
Bijeli kristali nisu dobar znak
Osim toga, na njegovoj površini može se pojaviti bijela pjena. I na kraju, tekstura visokokvalitetnog meda se značajno mijenja kada mu istekne rok trajanja.
Formiraju se bijeli kristali, odnosno neka vrsta neprivlačnih ljuskica. Ako ih uočite, nemojte riskirati i jesti med. Stručnjaci kažu da se mogu javiti želučane tegobe.
Med u svom prirodnom obliku ima vrlo malo vlage. Doista malo bakterija i mikroorganizama može preživjeti u takvim uvjetima.
Prirodno je kiselkast i ima pH između 3 i 4,5, što je dovoljno da "ubije" praktički sve mikroorganizme i bakterije. Zato se med ne može tako lako pokvariti.