NE TRAJE ZAUVIJEK /

Tri znaka da je med pokvaren: Ako uočite ovo, nemojte ga jesti

Image
Foto: Shutterstock

Kako biste znali je li vam se med pokvario, obratite pažnju na njegov miris i okus, kao i na izgled

7.2.2024.
9:06
Shutterstock
VOYO logo

Mnogi vjeruju da je med jedina hrana koja traje zauvijek. Rijetko tko se brine da će mu isteći rok trajanja ili da će dobiti plijesan, no med se ponekad ipak može pokvariti, piše Mondo.

POGLEDAJTE VIDEO: Riža, med i čaj na policama bez roka trajanja. Hoćemo li slijediti primjer Nijemaca? 'Bilo bi dobro da se ipak ograniči…'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Med se, naime, može ukiseliti kad se cijedi nedozreo i kada u njemu ima viška vode. Ako se čuva u nedovoljno zatvorenim posudama i vlažnim prostorijama gdje upija vlagu, također može imati kiseli okus.

Image
NE POMAŽE SAMO KOD PREHLADE /

Žličica meda prije spavanja dovodi do sedam pozitivnih promjena u organizmu: Stručnjaci se kunu u tjedan dana konzumiranja

Image
NE POMAŽE SAMO KOD PREHLADE /

Žličica meda prije spavanja dovodi do sedam pozitivnih promjena u organizmu: Stručnjaci se kunu u tjedan dana konzumiranja

Kako biste znali je li med pokvaren, obratite pažnju na njegov miris i okus, kao i na izgled, je li se po nečemu promijenio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Probajte kapljicu meda. Ako je kiselog okusa, najvjerojatnije je fermentirao i nije za konzumaciju. Također, med će početi drugačije mirisati jer će se kiselost osjetiti u samoj aromi.

Image
Foto: Shutterstock

Bijeli kristali nisu dobar znak

Osim toga, na njegovoj površini može se pojaviti bijela pjena. I na kraju, tekstura visokokvalitetnog meda se značajno mijenja kada mu istekne rok trajanja.

Formiraju se bijeli kristali, odnosno neka vrsta neprivlačnih ljuskica. Ako ih uočite, nemojte riskirati i jesti med. Stručnjaci kažu da se mogu javiti želučane tegobe.

Med u svom prirodnom obliku ima vrlo malo vlage. Doista malo bakterija i mikroorganizama može preživjeti u takvim uvjetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prirodno je kiselkast i ima pH između 3 i 4,5, što je dovoljno da "ubije" praktički sve mikroorganizme i bakterije. Zato se med ne može tako lako pokvariti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
bomba
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo