Da ili ne / Je li se sigurno seksati dok imate vaginalnu gljivičnu infekciju?

Image
Foto: Thinkstock

Sasvim je moguće da bi se htjeli poseksati, unatoč tome što se liječite zbog vaginalne infekcije - no biste li trebali?

19.2.2018.
15:45
Thinkstock
VOYO logo

Vaginalne gljivične infekcije su uobičajene i 75 posto žena će ju dobiti barem jednom. Tipični simptomi gljivične infekcije su svrab, osjećaj peckanja(osobito tijekom seksa ili mokrenja), iritacija, crvenilo, vaginalna bol i iscjedak koji je bijeli ili vodenasti.

Vaginalne gljivične infekcije obično su prilično lake za liječenje, zahvaljujući antifungalnim lijekovima. Bez obzira koju vrstu koristite, simptomi se trebaju smiriti za nekoliko dana, iako bi potpuno izliječenje moglo potrajati dulje. Dakle, sasvim je moguće da bi se htjeli poseksati, unatoč tome što se liječite zbog vaginalne infekcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaka vagina dom je bezbroj mikroorganizama koji tipično žive u savršenom skladu, zahvaljujući pH ravnoteži. Jedan od njih je gljivica pod nazivom Candida albicans, vrsta koja tipično uzrokuje infekcije. Candida albicans se udobno osjeća u vašoj vagini i ne znači automatski da imate infekciju. 

Ali neke stvari mogu poremetiti ravnotežu pH-vagine poput mirisnih sapuna za intimno pranje ili deterdženata za pranje rublja, seksa, uzimanja antibiotika (mogu ubiti zdrave vaginalne bakterije), kontracepcijskih pilula koje sadrže estrogen ili slabo kontroliran dijabetes....

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Kada se pH ravnoteža vagine previše mijenja, Lactobacillus bakterije ne mogu proizvesti dovoljno kiseline koja sprečava rast gljivica i dopušta Candida gljivicama da rastu više nego obično. Kada se to dogodi, vjerojatno ćete završiti s vaginalnom gljivičnom infekcijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad krenete s liječenjem, teško je reći koliko će vremena proći dok se infekcija u potpunosti ne povuče. Kako u vagini uvijek imate gljivice, lijekovi ih neće dovesti do nule već do točke kad ih nema previše i ne dolazi do simptoma infekcije. Zato je važno popiti tretman do kraja.

Ali je to i razlog zašto bi bilo bolje na neko vrijeme odgoditi seksualne aktivnosti - moglo bi potrajati dulje od nekoliko dana kako bi do kraja uklonili infekciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vagina je upaljena i nadražena kada imate gljivičnu infekciju, zbog toga dolazi do svrbeži i nelagode. Bilo koja vrsta seksualne igre koja uključuje bilo kakvu penetraciju može pogoršati ove simptome.

Penetracija uključuju puno trenja, što može stvoriti mikroabrazije u vašoj vagini ako je već nadražena. Te sitne poderotine mogu uzrokovati da se vaša jadna vagina još više upali. Osim toga, mikropoderotine u vagini mogu vas učiniti osjetljivijima na spolno prenosive infekcije jer stvaraju otvore za patogene koji uzrokuje bolesti. Eto, sad znate odgovor....

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo