Zanijemit ćete kada doznate koliko tinejdžerica godišnje rodi, ali i umre

Svjetski dan kontracepcije (WCD) održava se svake godine 26. rujna, a usredotočen je na viziju svijeta u kojem je svaka trudnoća željena trudnoća.

26.9.2014.
11:39

Cilj je unaprijediti svijest svih kontracepcijskih metoda osobito mladih kako kod cura tako i kod dečkih.

Unatoč kontinuiranim naporima diljem svijeta ne bi li se smanjila stopa neplaniranih trudnoća, njih broj je i dalje iznimno visok.

Od 208 milijuna trudnoća, koliko ih otprilike godišnje u svijetu, čak 41 posto su neželjene trudnoće. Polovica ih završi abortusom.

Procjenjuje se kako je 33 milijuna neplaniranih trudnoća rezultat nekorištenja ili pak nepravilnog korištenja kontracepcije.

Svake godine 16 milijuna tinejdžerica starih između 15 i 19 godina postaju majke. U ovoj dobnoj skupini, trudnoća je vodeći uzrok smrtnosti mladih.

Kontracepcija godišnje spriječi 188 milijuna neplaniranih trudnoća širom svijeta što rezultira sa 112 milijuna manje pobačaja, 1,1 milijuna manje smrti novorođenčadi, a 150.000 manje smrti majki.

Neplanirane trudnoće predstavljaju globalni problem povezan sa značajnim troškovima medicinksih usluga te emocionalnim problemima ena i njihovih obitelji.

Osim toga, za djecu koju rode tinejdžerice postoji velika vjerojatnost da će doživjeti niz negativnih posljedica kasnije u životu, kao što su poteškoće u razvoju, problemi u ponašanju i loši rezultati u školi.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali