Osobe koje su alergične na gluten ili pate od kroničnih bolesti poput celijakije moraju jako pažljivo birati namirnice i voditi računa u kakvom posuđu ih pripremaju.
Kvinoja spada u skupinu namirnica koje su dobrodošle u kuhinjama ljudi intolerantnih na gluten, no iako je riječ o pseudožitarici izuzetno bogatoj nutrijentima, mogla bi određenom dijelu populacije uzrokovati zdravstvene probleme.
Kvinoja ne sadrži gluten i zbog toga je mogu konzumirati gotovo svi ljudi alergični na ovaj protein, ali nekim osobama koje boluju od celijakije "ne sjeda" dobro.
(FOTO: Pixabay)
Naime, ova pseudožitarica sadrži prolamin, drugu vrstu proteina koji se nalazi u gotovo svim žitaricama i koji, kao i gluten, može izazvati rekaciju u tijelu.
Gluten kod ljudi alergičnih na ovaj protein izaziva nadutost, mučninu, umor, a kod osoba s celijakijom može biti okidač za imunološku reakciju u tijelu pri kojoj imunitet napada zdrave stanice i dovodi do ozbiljnog zdravstvenog stanja.
Nutricionisti preporučuju osobama alergičnim na gluten da obrate pažnju na to kako se osjećaju kada jedu kvinoju te da ju ne izbacuju iz prehrane ukoliko nemaju nikakvih probavnih problema.
Riječ je o vrlo zdravoj i bogatoj namirnici (sadrži nekoliko ključnih minerala, vlakna i antioksidanse) koja se lako priprema. Potrebno ju je kuhati 15-20 minuta, a može je se servirati na bezbroj načina.
Pročitajte još:
- Mogu li žene malim promjenama smanjiti rizik za bolesti srca i rak dojke?
- Ketogena dijeta: kratki popis što sve ne smijete jesti
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!