zdravo tijelo / Je li intenzivni trening najbolji za gubitak kilograma? Evo što kažu stručnjaci

Image
Foto: www.profimedia.hr

Još jedna od prednosti ove vrste vježbanja je što obično kratko traje, a intenzitet je obično veći nego na drugim treninzima

6.12.2019.
14:00
www.profimedia.hr
VOYO logo

Ako nekoga upitate koja je glavna dobrobit visoko intenzivnog treninga (eng. HIIT), velike su šanse da će spomenuti gubitak kilograma. Činjenica je da sve više ljudi ima višak kilograma ili je pretilo, pa je pravo pitanje koja vrsta vježbanja je najbolja za gubitak kilograma.

Kako bi se izgubili kilogrami potrebno je stvoriti kalorijski deficit, međutim prednost koju ova vrsta vježbanja nudi za razliku od drugih oblika vježbanja je da stvara gubitak kalorija i nakon vježbanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razlog zašto je HIIT tako efikasan za gubitak kilograma je što se kalorije nastavljaju trošiti i nakon vježbanja što rezultira ukupnim sagorijevanjem više kalorija", kaže Jaime Schehr za Mindbodygreen.

Još jedna od prednosti ove vrste vježbanje je što obično kratko traje, a intenzitet je obično veći nego na drugim treninzima. Drugim riječima, sagorjet ćete više kalorija u manje vremena, što ovu vrstu vježbanja čini  pogodnom za sve one koji žele zdravo izgubiti kilograme. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HIIT može pomoći kod gubitka kilograma, ali kada se radi prečesto ili predugo može doći do lošeg utjecaj na tijelo. Iako se stručnjaci slažu da je HIIT moćan alat za mršavljenje, to ne znači da bi to trebala raditi svaka osoba na planeti koja želi smršavjeti.

Istina je da HIIT može uzrokovati puno stresa u organizmu, stoga ako ste se odlučili za ovu vrstu vježbanja, trebate biti oprezni. Sigurno vježbanje HIIT-a znači da razine stresa trebaju niti niske. "Mislim da visoko intenzivni trening dobar za gubitak kilograma. Ali trebate biti sigurni da je razina stresa pod kontrolom", kaže liječnica Amy Shah za Mindbodygreen. Dalje objašnjava da trebate biti svjesni svake boli ili ozljede. Na primjer, ako imate kronične bolove u koljenu i ne smijete imati veliko opterećenje vjerojatno trebate izbjegavati ovu vrstu treninga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pexels

(Foto: Pexels)

"Svaki gubitak treba biti individualan. Kao kod bilo koje vrste vježbanja ili prehrane, ne postoji jedan najbolji način za sve", kaže dalje Schehr. "HIIT je dobar za zdravlje našeg mozga i kao kardiovaskularni fitness i za pokretljivost", kaže dalje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako gubiti kilograme?

Svaka vrsta vježbanja zbog koje vaše tijelo gubi energiju može pomoći kod mršavljenja. To uključuje sve od hodanja do joge, trčanja, vožnje bicikla i dizanja utega. Mršavljenje dolazi od toga kada trošimo više energije nego što unosimo, a Shah dodaje da kilograme možemo izgubiti ako samo hodamo ili jedemo bolje i trošimo više energije nego što unosimo. 

Na kraju svega, HIIT vam može pomoći da izgubite kilograme, svako zdravo kretanje i prehrana će vam pomoći u tome. Vrlo je važno fokusirati se na kvalitetnu prehranu i vježbanje u kojemi ćete uživati. HIIT je efikasna forma i izazovna forma vježbanja, ali daleko od toga da jedina učinkovita. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo