Nova studija provedena na adolescentima pokazala je da to što neki jedu više od dva jaja tjedno nije povezano s povećanim kolesterolom. I to bez obzira jesu li osobe fizički aktivne ili su pasivne.
Znanstvenici sa Sveučilišta Granada analizirali su vezu između unosa jaja u adolescenciji i glavnih faktora rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, poput lipidnog profila, pretjeranog nakupljanja masnog tkiva, rezistencije na inzulin i povišenog krvnog tlaka.
Dr. Alberto Soriano Maldonado, autor studije, objašnjava: 'Najnovija istraživanja pokazuju da na povećanje kolesterola više utječe unos zasićenih masti i transmasti nego količina kolesterola u hrani.
Jaja su jeftin izvor vrlo kvalitetnih proteina, minerala, folata i vitamina B. Zbog toga pružaju velike količine hranjivih tvari potrebnih za optimalan razvoj u adolescenciji.
Pao je mit
Američka udruga kardiologa American Heart Association 1973. godine preporučila je ljudima da ne jedu više od tri jaja tjedno. I godinama su mnogi liječnici u to bili uvjereni.
Međutim, iako je hrana bogata kolesterolom obično bogata i zasićenim mastima, to nije slučaj s jajima. Srednje veliko jaje sadrži 200 miligrama kolesterola, međutim sadrži više nezasićenih nego zasićenih masti i samo 70 kalorija.