Volite li jaja, ovo će vas razveseliti

Iako se u 20. stoljeću često ponavljalo da više od dva jaja tjedno povećava kolesterol u krvi, posljednjih godina znanstvenici dokazuju da je to mit.

29.7.2013.
12:00
VOYO logo

Nova studija provedena na adolescentima pokazala je da to što neki jedu više od dva jaja tjedno nije povezano s povećanim kolesterolom. I to bez obzira jesu li osobe fizički aktivne ili su pasivne.

Znanstvenici sa Sveučilišta Granada analizirali su vezu između unosa jaja u adolescenciji i glavnih faktora rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, poput lipidnog profila, pretjeranog nakupljanja masnog tkiva, rezistencije na inzulin i povišenog krvnog tlaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Alberto Soriano Maldonado, autor studije, objašnjava: 'Najnovija istraživanja pokazuju da na povećanje kolesterola više utječe unos zasićenih masti i transmasti nego količina kolesterola u hrani.

Jaja su jeftin izvor vrlo kvalitetnih proteina, minerala, folata i vitamina B. Zbog toga pružaju velike količine hranjivih tvari potrebnih za optimalan razvoj u adolescenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pao je mit

Američka udruga kardiologa American Heart Association 1973. godine preporučila je ljudima da ne jedu više od tri jaja tjedno. I godinama su mnogi liječnici u to bili uvjereni.

Međutim, iako je hrana bogata kolesterolom obično bogata i zasićenim mastima, to nije slučaj s jajima. Srednje veliko jaje sadrži 200 miligrama kolesterola, međutim sadrži više nezasićenih nego zasićenih masti i samo 70 kalorija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo