Jedite ih - štite od UV zraka!

Ekstrakt jagode štiti od štetnog ultraljubičastog zračenja, povećavajući otpornost kože i smanjujući oštećenje DNK, pokazalo je novo istraživanje.

23.8.2012.
8:10
VOYO logo

Talijanski i španjolski znanstvenici su kulturama stanica ljudske kože (fibroblasti) dodali ekstrakt jagode u različitim koncentracijama (0,05; 0,25 i 0,5 mg/ml). Kulture stanica kože su tada izložene ultraljubičastom zračenju koje se može usporediti s 90-minutnim boravkom na podnevnom suncu francuske rivijere. Jagode zaista štite, objavili su u najnovijem izdanju Journal of Agricultural Food Chemistry.

Koje molekule daju jagodama fotozaštitna svojstva?

Znanstvenici pretpostavljaju da je riječ o antocijaninima, pigmentima koji daju lišću, cvijeću i voću specifičnu boju. Ovi spojevi imaju važna protuupalna i anti-kancerogena svojstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci se nadaju kako će njihovo otkriće doprinijeti stvaranju fotozaštitne kreme napravljene od jagoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike