IZGLEDA DA OBIČNA PREHLADA ŠTITI OD KORONAVIRUSA: / Znanstvenici tvrde da Covid u izravnom sukobu s rinovirusom nema šanse

SARS-CoV-2 u izravnom sukobu s rinovirusom nema izgleda: 'To znači da imunosni odgovor na običnu, blagu prehladu, može osigurati neku razinu privremene zaštite protiv koronavirusa'

24.3.2021.
9:01

Nova studija Sveučilišta u Glasgowu pokazala je da se virusi koji uzrokuju običnu prehladu uspješno nadmeću s novim koronavirusom i istjeruju ga iz ljudskog respiratornog sustava. Virusi koji uzrokuju prehladu nazivaju se rinovirusima i u ljudskom će organizmu, po studiji škotskih znanstvenika, nadjačati i blokirati repliciranje virusa SARS-CoV-2, uzročnika covida.

Procjenjuje se da su rinovirusi odgovorni za 40 posto običnih prehlada, kratke i bezazlene bolesti. Virusi se nadmeću za preživljavanje u svojim domaćinima, ali neki od njih mogu biti u suživotu s drugima. Primjerice, adenovirusi mogu dijeliti kuću (ljudsku stanicu) s drugim virusima. No virusi gripe ili obične prehlade usamljeni su ratnici. Napadaju ljudsku stanicu sami i sami u njoj žele i ostati.

Replika respiratornog sustava

Znajući to, znanstvenici Sveučilišta u Glasgowu napravili su repliku ljudskog respiratornog sustava koji koronavirus koristi za useljavanje u organizam. Potom su oba virusa umetnuli u replicirani dišni sustav i pustili ih da slobodno napadaju stanice.

Kad su oba virusa puštena istovremeno, "rinovirus je aktivirao prirodni imunosni odgovor koji je blokirao repliciranje koronavirusa u ljudskom respiratornom epitelu", kazao je voditelj istraživanja Pablo Murcia. To znači da je respiratorni sustav bio inficiran samo prehladom.

Kad je rinovirus pušten s 24 sata prednosti, koronavirus nije imao šanse. Čak i u obrnutoj situaciji, kad je koronavirus dobio dan prednosti za kolonizaciju, rinovirus je stigao kasnije i svejedno 'istjerao' SARS-CoV-2 iz stanica.

Privremena zaštita

Zaključak je jednostavan, SARS-CoV-2 u izravnom sukobu s rinovirusom nema izgleda. "To znači da imunosni odgovor na običnu, blagu prehladu, može osigurati neku razinu privremene zaštite protiv koronavirusa", rekao je profesor Murcia.

Nažalost, imunosni odgovor na prehladu jenjava nekoliko dana nakon završetka bolesti, a SARS-CoV-2 tada može napasti organizam. Premda se ova spoznaja može koristiti u razvoju strategija protiv covida, škotski znanstvenici napominju da je dotad "cijepljenje najbolja zaštita protiv covida".

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali