TOPLINSKI VAL U HRVATSKOJ / Izdano upozorenje zbog visokih temperatura: Ove osobe se trebaju posebno čuvati

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Visoke temperature, koje će se prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda danas kretati između 30 i 35 Celzijevih stupnjeva, mogu utjecati na zdravlje pa je potrebno zaštititi se od vrućine, posebno osobe sa zdravstvenim problemima, djeca i trudnice

29.6.2024.
11:43
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Valja izbjegavati boravak na suncu u razdoblju od 10-17 sati, naročito djeca, trudnice, starije osobe i srčani bolesnici te oboljeli od šećerne bolesti.

U slučaju vrtoglavice, slabosti, izrazite žeđi ili glavobolje potrebno je potražiti pomoć, neke su od preporuka Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Kako se zaštititi tijekom vrućina?

Važno je rashladiti dom i tijelo te piti dovoljno tekućine, no izbjegavati alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Treba jesti češće male obroke i izbjegavati hranu bogatu bjelančevinama.  

Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32 Celzijeva stupnja danju i ispod 24 Celzijeva stupnja noću. To je posebno važno za djecu, za starije od 60 godina i kronične bolesnike. Treba smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće, danju zatvoriti prozore i rolete, kao i umjetna svijetla te što je više moguće električnih uređaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OPASNO ZA SRCE /

Kako ekstremna vrućina utječe na krvni tlak i što učiniti da ostane pod kontrolom?

Image
OPASNO ZA SRCE /

Kako ekstremna vrućina utječe na krvni tlak i što učiniti da ostane pod kontrolom?

Preporučuju se tuširanje ili kupanje u mlakoj vodi, nošenje lagane široke svijetle odjeće i pokrivala za glavu te sunčanih naočala. Također i redovito korištenje kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog UVA i UVB zračenja. Ako je moguće valja izbjegavati naporni fizički rad.

Image
Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL

Naročitu brigu valja posvetiti djeci - dojenčad do dobi od 6 mjeseci uopće ne izlagati suncu dok se djeca do kraja prve godine života ne smiju izlagati izravnom suncu, te valja primjenjivati zaštitne kreme zbog indirektnog zračenja, hipoalergene bez kemijskih filtera. Lijekove treba držati na temperaturi ispod 25 Celzijeva stupnja ili u hladnjaku (pročitajte upute o skladištenju lijeka u uputi o lijeku). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako neki član obitelji ili osobe kojima pomažete imaju vruću suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovaraju i nemirni su), zujanje u ušima, probleme s vidom i malaksalost, grčeve i/ili su bez svijesti, odmah zovite liječnika ili hitnu pomoć. 

Dok se čeka liječnika ili hitnu pomoć, osobu treba smjestiti u hladnu prostoriju u vodoravan položaj, podići joj noge i kukove, odstraniti odjeću i staviti hladne obloge na vrat, pazuhe i prepone. Osobe bez svijesti treba staviti u bočni ležeći položaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važni brojevi koje treba znati su 194 za Hitna pomoć te Centar 112 kao jedinstveni komunikacijski centar za sve vrste hitnih situacija. 

POGLEDAJTE VIDEO: Sve o toplinskoj kupoli: Što je uzrok i zašto mnogi ne vjeruju u klimatske promjene?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo