Želite li izbjeći trovanje, pa čak i smrt ovo obavezno morate napraviti s piletinom

shimmer fallback

Zamrzavanjem mesa, nakon što ga donesete doma, možete poubijati smrtnosone bakterije, jer proces zamrzavanja ubija do 90 posto kampilobakterijskih stanica.

19.11.2014.
13:30
Play logo

Obitelji bi trebale zamrznuti, te konzumirati tek nakon odmrzavanja piletinu, ako žele izbjeći trovanje hranom. Naime šest od deset pilića iz supermarketa sadrži potencijalno smrtonosnu bakteriju koja godišnje, samo u Velikoj Britaniji, zarazi pola milijuna ljudi, a stotinjak žrtava i umre zbog povraćanja i želučanih tegoba.

Iako je već desetljećima poznato da se kampilobakterije nalaze na farmama peradi, ništa nije učinjeno po tom pitanju. Stoga zdravstveni djelatnici upozoravaju potrošače da sami spriječe zarazu, iako bi i trgovci trebali preuzeti odgovornost za svoje proizvode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za većinu trovanja hranom možemo optužiti sokove nekuhanih pilića. Oni pružaju bakterijama koje su odgovorne za trovanje savršeno okruženje u kojima se mogu razmnožavati, upozoravaju znanstvenici.

Također treba pripaziti na pranje pilića prije pripreme. Ni to se ne preporučuje jer može povećati rizik od zaraze kampilobakterijom, budući da se tijekom pranja pod vodom iz pipe bakterije mogu proširiti na ruke, radnu površinu, odjeću i pribor za kuhanje.

Play logo

Ako ipak dođe do zaraze, simptomi se običnu razviju unutar dva do pet dana nakon konzumiranja zaraženog mesa. Većina ljudi uspješno se oporavi za nekoliko dana, no u nekim slučajevima infekcija može uzrokovati sindrom iritabilnog crijeva, reaktivni artritis, a može dovesti i do pobačaja. Kod male djece, starijih i osoba oslabljenog imuniteta, kao primjerice pacijenata s karcinomom, može pak biti fatalna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnica Frieda Jorgensen ističe da bi trgovci trebali povećati pritisak na uzgajivače peradi da poboljšaju uvjete na farmama, dok potonji tvrde da čine sve kako bi pronašli inovacije koje bi smanjile pojavu kampilobakterija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo