ISTRAŽIVANJE OTKRILO SVE OPASNOSTI BRZOG JEDENJA: /

Očekivano, povećava rizik od pretilosti, ali i jednog opasnog sindroma

Image
Foto: giphy.com
16.11.2017.
14:51
giphy.com
VOYO logo

Takvo se stanje razvija jer konzumiranje hrane na brzinu uzrokuje fluktuaciju razine šećera u krvi, što može rezultirati inzulinskom rezistencijom (otpornošću na inzulin), prenosi Independent.

Glukoza je najznačajniji izvor energije, potreban za mišićni rad i za sve procese u organizmu, uključujući i rad mozga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon unosa hranom u organizam i apsorpcije iz crijeva razinu glukoze u krvi regulira jetra, koja osigurava održavanje razine unutar precizno određenog raspona.

Razina glukoze u krvi pokazuje fluktuacije kod svakog pojedinca koje ovise o tjelesnoj aktivnosti i vremenu proteklom od konzumiranja jela. Ove fluktuacije su dodatno povećane kod brojnih patoloških stanja kod kojih razina glukoze u krvi može biti povišena (hiperglikemija) ili smanjena (hipoglikemija).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati istraživanja izneseni na godišnjem sastanku članova Američke udruge za srce upućuju na to da bi sporije konzumiranje jela moglo biti ključno za održavanje dobrog zdravlja pojedinca.

Pratili ispitanike tijekom pet godina

Tim znanstvenika s japanskog sveučilišta Hiroshime tijekom 2008. je procijenio zdravstveno stanje 642. muškaraca i 441, žene čija je prosječna dob iznosila 51 godinu, od kojih nitko nije imao metabolički sindrom.

EVO ŠTO SAMO DVIJE LIMENKE GAZIRANOG PIĆA TJEDNO ČINE VAŠEM ZDRAVLJU: Nakon ovoga više nećete popiti nijednu Sudionici istraživanja podijeljeni su u tri kategorije u skladu s opisanim navikama kada je posrijedi brizna konzumiranja hrane: spora, umjerena, brza.

Image
EVO ŠTO SAMO DVIJE LIMENKE GAZIRANOG PIĆA TJEDNO ČINE VAŠEM ZDRAVLJU: /

Nakon ovoga više nećete popiti nijednu

Image
EVO ŠTO SAMO DVIJE LIMENKE GAZIRANOG PIĆA TJEDNO ČINE VAŠEM ZDRAVLJU: /

Nakon ovoga više nećete popiti nijednu

Nakon pet godina, znanstvenici su ponovno pozvali ispitanike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustanovili su da se kod onih koji su imali običaj hranu jesti brzo u najvećem postotku - 11,6 posto, razvio metabolički sindrom.

U grupi onih koji su jeli umjereno brzo metabolički sindrom se javio kod 6,5 ispitanika. Najbolje su prošle osobe koje su se izjasnile kao spori konzumenti hrane, jer se kod samo 2,3 posto sudionika istraživanja razvio metabolički sindrom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici su brzo konzumiranje hrane povezali i s češćim dobivanjem na kilaži, povećanjem glukoze u krvi i s abdominalnom pretilošću, odnosno porastom obujma struka.

Zbog svega navedenog važno je osvijestiti sporo žvakanje zalogaja jer to mozgu omogućuje primanje signala da je sit, a to opet znači da nećete doći u napast da se prejedete. Kad ljudi jedu brzo, čini im se da se ne mogu zasititi. U tom je slučaju vrlo vjerojatno da će pojesti više hrane nego što im je potrebno.

"Sporije jedenje može biti ključno za promjenu životnog stila koji će rezultirati izostankom razvoja metaboličkog sindroma", rekao je autor studije i kardiolog na japanskom sveučilištu Hirošima, dr. Takayuki Yamaji, dodavši kako se nada da će se rezultati japanskog istraživanja primijeniti i među stanovnicima Sjedinjenih Država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo