Play ponuda

Neočekivan utjecaj crvenog mesa na žene

shimmer fallback

Žene koje tijekom restriktivne dijete smanje preporučeni unos crvenog mesa u prehrani, sklonije su depresiji i anksioznosti, pokazuje novo istraživanje.

23.3.2012.
8:11
Play ponuda

Kod žena koje jedu manje od preporučene količine janjećeg i junećeg mesa, dvostruko su veće šanse da će dijeta rezultirati poremećajem mentalnog zdravlja, zaključili su znanstvenici nakon istraživanja provedenog u Australiji, piše dailymail.co.uk.

Istraživanje, u kojem je sudjelovalo više od 1.000 žena, pokazalo je da potpuni prijelaz na izvor proteina kao što su piletina i riba nije tako zdrav kao što se smatralo.

'Prvotno smo mislili da crveno meso nije dobro za zdravlje, zbog ostalih studija u drugim zemljama, koje su pokazale da crveno meso može biti povezano s nekim zdravstvenim rizicima. No, ispada da je ono ipak jako važno za zdravlje', tvrdi Felice Jacka sa Sveučilišta Deakin.

'Kod žena koje su konzumirale manju količinu crvenog mesa od preporučene, otkrili smo da je dvostruko vjerojatnije da će im biti dijagnosticiran depresivni ili anksiozni poremećaj, za razliku od onih koje su unosile preporučene količine', dodala je doktorica Felice Jacka.

Rezultati istraživanja objavljeni su u magazinu Psychotherapy Psychosomatics, a znanstvenici savjetuju ženama koje su na dijeti da unose preporučenu količinu crvenog mesa.

No, istraživanje je pokazalo da je konzumiranje većih količina crvenog mesa od preporučenih također povezano s povećanjem depresije i anksioznosti.

Ministarstvo zdravlja ne preporučuje više od 70 grama crvenog mesa dnevno.

Play ponuda
Play ponuda