Vrištanje i bacanje po podu / Ispadi bijesa kod trogodišnjaka: kako reagirati na njih?

Image
Foto: Thinkstock
Image
Foto: Thinkstock

Ako vaše dijete ima temper tantrume svako malo, to nije ništa čudno. No, što možete napraviti?

30.8.2018.
13:23
Thinkstock
VOYO logo

Ponekad su ispadi bijesa kod trogodišnjaka uzrokovani istim razlozima kao i kod predškolaraca: umorni su, gladni ili uplašeni. Ali u ovoj dobi su ispadi bijesa češći jer vaše dijete testira gdje su vaše granice ili žele vidjeti mogu li manipulirati vama. To je normalan dio dječjeg razvoja i nije stvar oko koje biste se trebali previše zabrinjavati. Ali ponekad zaista može biti teško suočavati se s ispadima bijesa kod trogodišnjaka.

Nekad ispadi bijesa mogu biti povezani s problemima ili kašnjenju u razvoju, poput zakašnjelog razvoja govora ili problema s vidom i sluhom. Stres, razvod roditelja ili smrt jednog od roditelja također mogu potaknuti češće izljeve bijesa kod djece. Kod takvih problema, najbolje je potražiti savjet stručnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoje li različite vrste ispada bijesa? Da

Umor ili frustracija: dijete je gladno, umorano ili zbunjen nečim što radi. Gnjev polako raste i na kraju izlazi kroz plač i udaranje. Ako je dijete frustrirano, pokušajte ga smiriti. Zamolite ga da objasni što ga smeta, suosjećajte s njim ili ponuditite pomoć. Ako je zadatak previše težak, neka uzme pauzu i radi nešto drugo

Traženje pozornosti: dijete želi da se igrate s njim, iako ste gosti za večerom. Ili želi da mu kupite onaj najnoviji sladoled koji stalno vidite na reklamama - odmah i sad. Samo recite "ne". Vaše dijete može plakati, vikati i bacati se po podu. Pružite mu osmijeh i recite mu da ga volite. Pazite da je na sigurnom mjestu, pustite ga da se razbjesni i ponovno razgovarajte kada je smirenije 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbijanje ili izbjegavanje: kažete da je vrijeme za večeru, ali vaše dijete ima drugačije ideje. "Ne" je odgovor djeteta na sve što predlažete, bilo da je to kupka, igra ili vrijeme za spavanje. Smireno razgovarajte s djetetom. Dopustite mu ponekad i da "pobijedi", ako se radi o nečemu nebitnome. Isto tako, izbjegavajte situaciju da/ne tako što će reći što će se dogoditi, dajući mu dovoljno vremena da se pripremi.  "Vrijeme za spavanje!" je naglo, ali  "10 minuta do spavanja" daje mu vremena da se prilagodi.

Bijesni tantrumi: vaše dijete gubi kontrolu fizički i emocionalno - vrišteći i udarajući . Mislite da bi mogao nauditi sebe ili drugima. Držite dijete, ako vas dopusti. Recite mu da ćete ga držati sve dok se ne "ohladi" i ponovno ima kontrolu nad sobom. Neka djeca su uplašena intenzitetom vlastitih osjećaja. Budite djetetovo sidro; čak i ako izgubi kontrolu, uvjerite ga da vi nećete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako možete spriječiti ispade bijesa bez popuštanja?

Prvo, nemojte misliti da je ispad bijesa kod trogodišnjaka način da vas "izbaci iz takta" - nije. Drugo, pokušajte pogledati situaciju iz perspektive vašeg djeteta. Započnite mu davati prilike da sami donose jednostavne odluke. Tako ćete mu pokazati da mu vjerujete i možete "podijeliti vlast" bez da se podijelite. Ostaviti ga bez kupanja neko vrijeme je u redu, ali ne biste htjeli da se potpuno odrekne kupanja. Isto vrijedi i za slatkiše i skupe igračke; ako ih prečesto dajete, neće vam se sviđati "rezultati". Zapamtite, djeca u u ovoj dobi se još uvijek uče nositi s emocijama i potrebno im je vaše razumijevanje i ljubav.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Samit
Versailles
Brak na prvu
Tajne vinove loze
Nestala
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbie u školi za princeze
Brak na prvu Australija
default_cta
Obiteljske tajne
ZLOGLASNI
Cijena strasti
VOYO logo