Normalan razvoj / Ispadi bijesa kod dvogodišnjaka: možete li ih izbjeći?

Image
Foto: Thinkstock

Nije ništa neobično da dvogodišnjaci vrište i bacaju se po podu čim nije po njihovom. No, kako se nositi s tim ispadima?

10.4.2018.
12:15
Thinkstock
VOYO logo

Prvi put kad vaše dijete ima veći ispad bijesa, može vas iznenaditi i čak vam ponekad može biti teško sakriti smijeh. No, ne zadugo. Jednom kad postane jasno da to nije izolirani događaj, postaje i teže nositi se s njima.

Temper tantrumi mogu početi već kad dijete navrši godinu dana, ali obično kreću između 18. i 21. mjeseca starosti. Važno je shvatiti da su ispadi bijesa normalan dio dječjeg razvoja i da ih zbog toga ne treba kažnjavati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vaš cilj kod ispada bijesa kod dvogodišnjaka nije spriječiti ga, već mu pokazati kako se može lakše nositi sa svojim osjećajima i smanjiti situacije koje bi mogle izazvati ispad bijesa.

Image
Ispadi bijesa /

Tatina poruka svim osuđujućim pogledima stranaca: 'Upravo gledate što je potrebno kako bi dijete postalo čovjek'

Image
Ispadi bijesa /

Tatina poruka svim osuđujućim pogledima stranaca: 'Upravo gledate što je potrebno kako bi dijete postalo čovjek'

Kod dječjih ispada bijesa dolazi do naglaska ona stara: mudro birajte bitke. Recimo da ste u dućanu s djetetom i dok se vozi u kolicima, uspije uzeti s police krekere. Dijete je zadovoljno i ponosno i počinje ih tresti i igrati se s kutijom. Vaša prva reakcija može biti da mu uzmete krekere iz ruke i vratite na policu. Sigurno znate da će, ako to napravite, doći do nekontoliranog ispada bijesa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razmislite na trenutak: biste li radije imali 'posla' s djetetom koje vrišti cijelo vrijeme dok boravite u dućanu ili ćete ga pustiti da se igra i onda ispred blagajne diskretno uzeti kutiju i odložiti je sa strane?

Dopuštajući djetetu da drži kutiju, ne znači da ste popustili ili dopustili djetetu da 'bude po njegovom' jer dijete neće niti shvaćati da je to problem dok ne intervenirate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bit ćete suočeni s takvom vrstom izbora puno puta dnevno. Zastanite i zapitajte se: "Je li to stvarno nešto važno za mene da interveniram i eventualno izazivam tantrum ili je to mali stvar oko koje se ne vrijedi svađati?" Dopustite svom malom djetetu neku neovisnost i tako ćete izbjeći mnoge ispade bijesa.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo