Osteoartritis je najčešći oblik artritisa koji se razvija se kada se hrskavica u zglobovima raspada tijekom vremena. Stanje može utjecati na bilo koji zglob u tijelu, ali ljudi ga često primjećuju u koljenima, rukama, kukovima ili kralježnici.
Kako prehrana može pomoći kod osteoartritisa?
Prema američkoj Arthritis Foundation nije moguće koristiti određenu hranu ili prehrambene dodatke za liječenje osteoartritisa, ali određena vrsta prehrane može poboljšati simptome.
Neke namirnice imaju protuupalne sposobnosti koje mogu smanjiti simptome dok ih druga hrana može pojačati. Prava prehrana može pomoći u poboljšanju osteoartritisa na sljedeće načine:
- Smanjiti upale i sprečiti oštećenja - balansirana, hranjiva dijeta će tijelu davati alate potrebne da spriječe daljnje oštećenje zglobova
- Smanjiti kolesterol - osobe s osteoartritisom imaju veću vjerojatnost da imaju visoki kolesterol u krvi, a smanjenje kolesterola može poboljšati simptome ove bolesti
- Održavati zdravu težine - prekomjerna tjelesna težina može dovesti do dodatnog pritiska na zglobove, a prekomjerne količine masti u tijelu mogu uzrokovati daljnje upale
Hrana koju biste trebali jesti ako imate osteoartritis:
1. Masna riba
Sadrže puno zdravih omega-3 masnih kiselina. Ove polinezasićene masti imaju protuupalna svojstva tako da mogu pomoći osobama s osteoartritisom.
Masne ribe uključuju:
- sardina
- skuša
- losos
- svježa tuna
(FOTO: Thinkstock)
Oni koji ne vole jesti ribu mogu uzimati dodatke koji sadrže omega-3 umjesto toga, poput ribljeg ulja, krilnog ulja ili lanenog ulja. Ostali izvori omega-3 uključuju chia sjemenke, laneno ulje i orasi. Te namirnice također mogu pomoći u borbi protiv upale.
2. Određene vrste ulja
Uz masnu ribu, neka ulja mogu smanjiti upalu. Ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži visoku razinu oleokantala, što može imati slična svojstva nesteroidnim protuupalnim lijekovima. Avokado i ulje šafranike su zdrave opcije i također mogu pomoći u smanjenju kolesterola.
3. Mliječni proizvodi
Mlijeko, jogurt i sir su bogati kalcijem i vitaminom D. Ovi hranjivi sastojci povećavaju čvrstoću kostiju, što može poboljšati bolne simptome. Mliječni proizvodi također sadrže proteine koji mogu pomoći u izgradnji mišića.
4. Tamno lisnato povrće
Bogato vitaminom D i fitokemikalijima te antioksidansima. Vitamin D je bitan za apsorpciju kalcija i također može potaknuti imunološki sustav, pomažući tijelu da se bori protiv infekcije. Najbolji izbor su:
- špinat
- kelj
- blitva
5. Brokula
Brokula sadrži spoj koji se zove sulforapan, a znanstvenici vjeruju da bi mogao usporiti napredovanje osteoartritisa. Ovo povrće je također bogato vitaminima K i C, kao i kalcijem za jačanje kostiju.
(FOTO: Thinkstock)
6. Zeleni čaj
Polifenoli su antioksidansi koji stručnjaci vjeruju mogu biti u mogućnosti smanjiti upalu i usporiti brzinu oštećenja hrskavice. Zeleni čaj sadrži visoke razine polifenola.
7. Češnjak
Znanstvenici vjeruju da spoj koji se javlja u češnjaku može djelovati protiv enzima u tijelu koji oštećuju hrskavicu.
8. Orašasti plodovi
Orašasti plodovi su dobri za srce i sadrže visoke razine kalcija, magnezija, cinka, vitamina E i vlakana. Oni također sadrže alfa-linolensku kiselinu (ALA), koja pojačava imunološki sustav.
Pročitajte još:
- Osteoartritis: smanjite simptome šetnjom i nordijskim hodanjem
- Riblje ulje i artritis: pomaže li u ublažavanju simptoma i liječenju
- Bolovi u zglobovima: osam mogućih uzorka
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!