Otkriće umjetnih sladila najviše je koristilo skupini kojoj je najviše potrebno – dijabetičarima. U Hrvatskoj živi oko 170.000 osoba sa šećernom bolešću, a smatra se da još toliki broj ljudi ima povišen šećer u krvi, a da to ne zna.
Većina umjetnih zaslađivača nema gotovo nikakvu kalorijsku vrijednost. Ipak, ne smije se zanemariti kalorijska vrijednost hrane kojoj su zaslađivači dodani. Ukoliko se ne smanji ukupan unos kalorija, samo korištenje alternativnih zaslađivača neće utjecati na gubitak tjelesne mase.
Preslatko da bi bilo zdravo?
Umjetni zaslađivači su 200 do 300 puta slađi od običnog šećera. Dopušteni su za korištenje i smatraju se bezopasnima, iako su pod povećalom znanstvenika već desetljećima. Naime, pojedina istraživanja na životinjama dovela su prekomjerno konzumiranje umjetnih zaslađivača u vezu sa razvojem raka mokraćnog mjehura kod miševa. Umjetni zaslađivači predmetom su brojnih istraživanja, koja do sada niti u jednom slučaju nisu uspjela pokazati vezu između njihove konzumacije i razvoja bilo kojega oblika raka kod čovjeka. Ipak, oprez nije naodmet, te je preporučljivo ne prekoračivati dnevno dozvoljenu dozu.
Koliko je dopušteno?
Dnevna količina konzumiranog saharina (izraženog kao natrijeva sol) ne smije biti veća od 180 mg, ciklamata (izraženo kao ciklaminska kiselina) od 700 mg, aspartama od 2.800 mg i kalijeva acesulfama veća od 1.050 mg, računato na 70 kg tjelesne mase osoba koje koriste takve namirnice.
http://www.vitamini.hr/