Play ponuda

I OVO UTJEČE NA POJAVU BORA, A ČESTO TO ZABORAVLJATE: / Uzalud vam sve kremice, ako to još niste riješili

Image
Foto: Shutterstock

Starost nije jedini čimbenik koji može dovesti do stvaranja bora

23.4.2020.
16:16
Shutterstock
Play ponuda

Bore nastaju kada se razgrade vezna tkiva kože, kolagen i elastin. Taj se proces prirodno odvija s vremenom i zato imamo sve više bora kako starimo, piše Insider.

Ipak, nečija dob nije jedini faktor koji utječe na stvaranje bora. Genetika, izloženost suncu, pušenje i stres također mogu oštetiti proteine u kožnom tkivu i stvoriti bore.

Image
AKO VAM JE STALO DO IZGLEDA, VIŠE NI KAPI! /

Evo kako alkohol utječe na vaše lice. Srećom, štetu možete popraviti

Image
AKO VAM JE STALO DO IZGLEDA, VIŠE NI KAPI! /

Evo kako alkohol utječe na vaše lice. Srećom, štetu možete popraviti

Utjecaj stresa na kožu

Visoka razina kortizola (hormona stresa) može razgraditi kolagen i elastin, odnosno stvoriti bore.

Jedna je studija pokazala da kronični stres ima negativan utjecaj na starenje kože te stvara bore. Naime, stres uzrokuje upale i smanjuje sposobnost tijela da se oporavi.

shimmer fallback
shimmer fallback

Kronični stres može dovesti i do otpornosti na inzulin, kaže dermatologinja Olga Bunimovich sa Sveučilišta u Pittsburghu. Zaustavljanje inzulina može dovesti do povećanja razine šećera u krvi, što pospješuje proces glikacije koji škodi elastičnosti kožnog tkiva i može uzrokovati ranije stvaranje bora.

Bunimovich dodaje da bi nakupljeni stres zbog pandemije koronavirusa, izolacije i ekonomske neizvjesnosti mogao utjecati na stvaranje bora. Za borbu protiv stresa preporuča dovoljno sna, meditaciju, tjelovježbe i pridržavanje rutine, posebno rutine njege kože.

Što još uzrokuje bore?

Kada dođete u 20-e godine, vaša koža svake godine proizvodi jedan posto manje kolagena. Isto tako, smanjuje se proizvodnja elastina, a žlijezde znojnice i lojnice gube dio svojih sposobnosti.

shimmer fallback
shimmer fallback

Genetika također određuje gdje i kako će se bore pojaviti.

Nekoliko drugih čimbenika može ubrzati nastajanja bora, poput:

  • Izloženosti UV zrakama. Procjenjuje se da je 90 posto vidljivih promjena na koži uzrokovano izlaganjem suncu. UV zrake mogu ubrzati boranje kože jer one razgrađuju kolagen.
  • Pušenje cigareta. Nikotin može ograničiti dotok krvi u kožu zbog čega ona ne dobiva hranjive tvari koje joj trebaju da ostane zdrava. Više od 4.000 kemikalija u cigaretama također mogu oštetiti kolagen i elastin.
  • Nezdrava prehrana. Prekomjerna konzumacija alkohola može iscrpiti razinu vitamina A u koži, što može produbiti bore. Namirnice s rafiniranim šećerom (kolači i slatkiši), hrana bogata trans i zasićenim mastima (crveno meso i mliječni proizvodi) također mogu utjecati na starenje kože. Prema studiji iz 2012., prehrana s puno voća i povrća povećava razinu antioksidanata u koži, što usporava proces starenja.
Play ponuda
Play ponuda