HRANA KOJA SKIDA KILE I POMLAĐUJE: / Šest senzacionalnih namirnica kojima ćete biti zahvalni zauvijek

Image
Foto: Thinkstock
21.2.2017.
7:42
Thinkstock
VOYO logo

Naime, dobro zdravlje crijeva smanjuje zalihe masnoća i znakove starenja te pomaže funkcioniranju imunološkog sustava, zdravlju i ljepoti kože te mentalnom zdravlju.

Nutricionistica Rhiannon Lambert za Femail dala je svoju preporuku namirnica koji će nam pomoći upravo u sektoru zdravlja probavnog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kefir

Iako se sada tek počeo pojavljivati u nekakvim trendovskim dijetama, na policama naših trgovina popularan je oduvijek. Kefir je fermentirani probiotički mliječni napitak pun dobrih bakterija koje nam čine dobro. Nastaje dodavanjem zrna kefira (dobre gljivice i bakterije mliječne kiseline) kravljem ili kozjem mlijeku.

Jogurt

Iako nešto slabiji probiotik od kefira, povezuje ga se s mnogobrojnim dobrobitima po naše zdravlje. Između ostalog štiti kosti i drži nas sitima. Dobar je i za one koji su osjetljivi na laktozu jer bakterije koje se u njemu nalaze pretvaraju dio laktoze u mliječnu kiselinu. No, bitno je čitati deklaracije kako bismo izbjegli jogurte s dodanim šećerom koji ubija bakterije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Natto

Radi se o fermentiranim zrnima soje, vrlo popularnima u japanskoj kuhinji, kao i u prehrani vegana i vegetarijanaca. Mnogima ne prijaju zbog, nazovimo ga, osebujnog okusa i mirisa, ali sadrže puno vlakana, proteina i dobrih bakterija. Bogat je i vitaminom K2 koji jača mineralnu gustoću kostiju.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Foto: Thinkstock

Kiseli kupus

Nema čija baka u ovom podneblju nije govorila o dobrobitima kralja zimske trpeze - kiselog kupusa. Fermentirani kupus bogat je probiotik, ali je i krcat vlaknima, vitaminima C, B i K, natrijem, željezom i manganom. Nutricionistica preporučuje nepasteriziranu verziju jer se pasterizacijom ubijaju bakterije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miso

Miso se radi fermentacijom sojinih zrna i vrste gljivica koja se naziva koji. Tradicionalno se koristi u japanskoj kuhinji, a sve ga češće nalazimo i na policama naših trgovina. Odličan je izvor proteina i vlakana, vitamina, minerala i fitonutrijenata uključujući vitamin K i mangan. Opet treba pripaziti na deklaracije i birati prirodne, manje obrađene varijante.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Foto: Thinkstock

Kimchi

Što je nama kiselo zelje, to je Korejcima kimchi-pikantno jelo napravljeno od fermentiranog kupusa. Sadrži puno mliječne kiseline, vitamina K, B2 i željeza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: kitzcorner/Thinkstock
Image
Foto: kitzcorner/Thinkstock
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo