Hrana koja će spriječiti opekline od sunca

U 8. mjesecu idem na godišnji odmor s obitelji i molim Vas da mi preporučite kako se najbolje 'iznutra' pripremiti za Sunce.

23.6.2012.
12:47
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kreme za sunčanje koristimo, prošle godine smo i ß-karoten prije sunčanja koristili, međutim nije bilo razlike. Otići na more, a skrivati se od Sunca cijelo vrijeme nije baš moguće...

Ukoliko Vam koža intenzivno reagira na Sunce važno je na vrijeme početi pripreme za sunčanje. To znači barem nekoliko mjeseci prije izlaganja svakodnevno konzumirati hranu bogatu antioksidansima, posebno karotenoidima, koji mogu smanjiti štetan utjecaj UV zraka te ubrzati popravak oštećenja DNA.

Ljeto je razdoblje u kojem imamo obilje lagane hrane bogate antioksidansima pa svakako preporučujem bobičasto voće, višnje, jagode te svo voće i povrće crvenih i narančastih boja. Glavni antioksidansi zaslužni za zdravlje kože jesu karotenoidi, vitamini C i E, flavonoidi te minerali cink i selen.

Uzimanje dodatka prehrani ß-karotena, koji se konvertira u vitamin A i štiti epitel kože, prije sunčanja je opravdana, međutim uzimanje neposredno prije sunčanja neće puno pomoći. ß-karoten se akumulira u koži i važno je početi trošiti ga nekoliko mjeseci prije intenzivnijeg izlaganja Suncu (12 tjedana).

Još jači antioksidans, desetak puta jačeg djelovanja od ß-karotena, jeste astaksantin, međutim vrlo ga malo možemo kroz prehranu unijeti u organizam (daje crvenu boju lososu i rakovima). Astaksantin nam je zato dostupan u obliku dodatka prehrani, a nije ga potrebno uzimati tjednima prije sunčanja.

Pruža zaštitu koži od alergija na sunce i opeklina, crvenila, smanjuje nastanak bora i loše pigmentacije. Još će bolji učinak biti ukoliko se nalazi u kombinaciji s drugim antioksidansima, vitaminima C i E.

Odgovorila: Jasna Ćerić, magistra nutricionizmasattva-nutricionizam.com

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali