LIJEČNICA UPOZORILA /

'Popularne slatke i slane grickalice povećavaju rizik od moždanog udara i ovih bolesti'

Image
Foto: Shutterstock

Treba pripaziti na prehranu kako ne bi imali brojne zdravstvene probleme u srednjoj i starijoj dobi

4.6.2024.
13:59
Shutterstock
VOYO logo

Znanstvenici iz Opće bolnice u Massachusettsu otkrili su da ljudi koji jedu više prerađene hrane, imaju veće šanse za oboljenje od opakih bolesti u srednjoj i starijoj dobi.

Naime, osobe koje su konzumirale puno prerađene hrane, imale su devet posto veću vjerojatnost da će doživjeti moždani udar i 16 posto veće šanse da će patiti od kognitivnog oštećenja ili propadanja mozga koje može dovesti do demencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KOBNA BOLEST /

Sedmogodišnjoj djevojčici dijagnosticirana demencija nakon rutinskog pregleda očiju: 'Nadamo se i molimo'

Image
KOBNA BOLEST /

Sedmogodišnjoj djevojčici dijagnosticirana demencija nakon rutinskog pregleda očiju: 'Nadamo se i molimo'

Hrana kojoj se u velikoj mjeri okrećemo za vrijeme druženja, gledanja filma ili stresa, kao i gotova jela, povezani su s dijabetesom tipa 2, rakom i bolestima srca, piše The Sun.

"Zdrava prehrana važna je za održavanje zdravlja mozga kod starijih osoba. Otkrili smo da je povećana konzumacija ultraprerađene hrane povezana s većim rizikom od moždanog udara i kognitivnog oštećenja", rekla je autorica studije dr. W. Taylor Kimberly.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Najveći su problem grickalice

Kroz istraživanje se pratio dnevnik prehrane 30.000 ljudi starijih od 45 godina, kao i njihova povijest bolesti, a utvrđeno je da ljudi kod kojih je prerađena hrana činila veći dio prehrane, imaju veći rizik od moždanog udara i kognitivnih oštećenja.

Kognitivno oštećenje je mjesto gdje pamćenje i vještine razmišljanje blijede više od očekivanog, a to često dovodi do demencije. Dijetetski rizici uključuju gazirana pića, čips, čokoladice, kekse, sladoled i drugu pakiranu gotovu hranu.

"Naša otkrića pokazuju da stupanj obrade hrane igra važnu ulogu u ukupnom zdravlju našeg mozga. Potrebno je još istraživanja kako bismo potvrdili ove rezultate i bolje razumjeli što najviše pridonosi tim učincima", rekla je dr. Kimberly koja je objavila istraživanje u časopisu Neurology.

Image
Foto: Shutterstock

Primjeri prerađene i neprerađene hrane

Jako prerađena hrana ima visok udio dodanog šećera, masti i soli te nizak udio proteina i vlakana. Obično su to namirnice koje imaju više od pet navedenih sastojaka, a ako ne prepoznajete sastojke, vrlo je vjerojatno da je ta hrana prerađena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prerađena hrana

Neki od primjera ultra prerađene hrane su naresci, kobasice, hamburgeri, sladoled, čips, kruh masovne proizvodnje, pahuljice, pečeni grah u konzervi, keksi, gazirana pića, jogurti s okusom voća, instant juhe i neka alkoholna pića poput ruma.

Neprerađena

Neprerađena ili minimalno prerađena hrana uključuje meso kao što su jednostavni komadi govedine, svinjetine i piletine. Pod neprerađenu ili minimalno prerađenu hranu spadaju i voće i povrće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Borzan objavila rat zraku u čipsu, stručnjak za Direkt obajsnio: 'To je da ne bude mlitav...'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
gospodin savršeni aus
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo