Gorka istina o šećeru i koži
Sjajni mladenački ten možete izgubiti i prije nego bi trebali, a uz poznate faktore rizika poput umora, stresa i neurednog života dermatolozi su kažiprstom uperili i na rafinirani šećer.
Previše slatkog kvari figuru no dermatolozi upozoravaju da šećer ubrzava i starenje kože. Proces je poznat pod imenom glikozilacija ( vezanje šećera za proteine i lipide ), a može oštetiti i samu strukturu kože omogućujući nastajanje prijevremenih bora i obješene kože.
Glikozilacija se smatra nepovratnim procesom jer stvara nusproizvode kojih se tijelo ne može riješiti. No ukoliko je smanjite, teoretski, možete usporiti pojavu bora.
Kozmetičke tvrtke već su izbacile kreme koje primjerice sadrže
No i uz najnaprednije kreme najvažnije je kloniti se ili ograničiti unos rafiniranog šećera ili fruktoze. Jedna kockica tamne čokolade s 70% kakaa najzdravija je alternativa slasticama jer sadrži antioksidante.
arti-201001111109006
arti-201001120340006