Previše šećera u krvi koštat će vas zdravlja. Novo istraživanje sugerira da više šećera u krvi može oštetiti elastin, protein koji pomaže da dišemo i pumpamo krv. Ovo istraživanje ima zdravstvene implikacije za dijabetičare, koji imaju visoku razinu glukoze u krvi.
Znanstvenici sa Sveučilišta Washington te Sveučilišta Boston su otkrili da je određeni tip proteina koji se nalazi u organima koji se neprestano rastežu i stišću - poput srca i pluća - izvor korisnih električnih svojstava koji pomažu razvoju zdravog vezivnog tkiva. No, kad su ovi proteini izloženi šećeru, neki od njih rade upola slabije ili više nisu u funkciji, piše u Physical Review Letters.
Istraživači su povezali feroelektricitet s elastinom te ustanovili da pri izlaganju šećeru elastin ponekad uspori ili zaustavi svojstvo feroelektriciteta. Ovo može dovesti do ukrućivanja tkiva te na koncu i do degradiranja arterija ili ligamenata.
Jedan od autora studije, dr. Jiangyu Li kaže: 'Ovo se može povezati sa starenjem i dijabetesom, što mislim da daje još veći značaj ovom fenomenu.'
Istraživanje se koncentriralo na reakcije u tkivu aorte, no znanstvenici smatraju da se može primijeniti na druga tkiva koja sadrže protein elastin, poput pluća i kože.