Play ponuda

Gledanje u ekran razara arterije i ranije nego smo mislili

shimmer fallback

Čak i tridesetogodišnjaci koji duže gledaju televiziju svake večeri imaju kruće arterije nego njihovi vršnjaci koji gledaju televiziju barem 20 minuta kraće.

17.10.2013.
11:21
Play ponuda

Nedostatak kretanja i izležavanje na kauču osjeti se na ljudskom organizmu i prije nego biste pomislili. Ljubitelji TV-a već bi u tridesetim godinama mogli imati zdravstvenih problema.

Nizozemski znanstvenici su otkrili da što više mladi ljudi provode ispred televizora to su im kruće arterije - što je znak vjerojatne bolesti srca u budućnosti.

Zabrinjavajuće je što negativni učinci sjedenja nisu bili korigirani vježbanjem, dodali su znanstvenici ističući da to ne znači da vježbanje ne koristi za opću kondiciju.

Prethodne studije su povezale gledanja televizije s povećanjem tjelesne težine, kolesterola, krvnog tlaka i dijabetesa, objavili su znanstvenici u časopisu British Journal of Sports Medicine.

Koristili su podatke prikupljene od 373 žene i muškaraca koji su ispunili upitnik o svojim navikama gledanja TV-a i vježbanju. Prvi put su popunjavali upitnik u dobi od 32 godine, a zatim ponovno u dobi od 36 godina.

U dobi od 36, svaki sudionik je testiran ultrazvukom, odnosno mjerili su im krutosti nekoliko glavnih arterija.

Istraživači su otkrili da su oni s najkrućom karotidnom arterijom -glavna krvna žila u glavi i vratu - u odnosu na osobe s najelastičnijom karotidnom arterijom svakodnevno oko 20 minuta duže gledali televiziju.

Slični rezultati zabilježeni su i uspoređujući krutost bedrene arterije u nogama.

'Činjenica da vaše arterije nisu elastične predodređuje vas da razvijete hipertenziju u kasnijoj dobi i kardiovaskularne bolesti,' rekla je Isabel Ferreira, viši epidemiolog Sveučilišta Maastricht u Nizozemskoj.

Dodala je da je kritično ako osoba sjedi oko dva sata dnevno. 'Jednostavno rečeno treba biti aktivan,' dodala je. 'I povrh svega toga, ne trošite više od dva sata sjedeći ispred svoje televizije, računala ili laptopa dnevno.'

Play ponuda
Play ponuda