Ginekološki simptomi koje ne smijete ignorirati

Uočili ste neobičan vaginalni iscjedak, učestali neugodan miris, bol ili nenadano krvarenje te odmah odmahnuli rukom misleći da problem nije tako velik da biste otišli do liječnika?

17.1.2012.
13:40
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

'Tijekom seksualnog odnosa mnoge žene po prvi put osjete bol, svrbež, krvarenje ili druge simptome povezane s radom spolnih organa. Uočite li nešto od navedenog i kad nemate seksualni odnos, posjet liječniku bio bi vrlo mudar korak', upozorava dr. Michele Curtis, profesorica ginekologije na Sveučilištu Teksas u Houstonu.

Simptomi koje nikad ne biste smjeli ignorirati

1. Vaginalni iscjedak

'Dok ovulirate, u sredini menstrualnog ciklusa tijelo je najplodnije, a vagina izlučuje tekućinu koja je jasna ili tek malo mutna, te obilnija nego u drugim danima u mjesecu', kaže dr. Sandra Reed, glasnogovornica stručne udruge American Congress of Obstetricians and Gynecologists. Ovakav tip iscjetka je sasvim normalan, no ukoliko ima ugrušaka ili je bijel poput svježeg sira, najvjerojatnije je u pitanju infekcija. Obično je izaziva preveliko razmnožavanje gljivice Candide, koja je uvijek prisutna u vagini. Međutim, stres, bolest te uzimanje lijekova, kao što su antibiotici ili steroidi, a nekad i bolesti kao što su dijabetes, mogu izazvati prekomjeran rast.

Ova infekcija se javlja kod tri od četiri žene, barem u nekom trenutku života. Ukoliko se odmah ne liječi, prenosi se seksualnim putem na partnera.

Vaginalni iscjedak može ukazivati i na spolno prenosivu bolest, kao što je gonoreja (zeleno-žuti iscjedak), trihomonijazu (iscjedak je obično pjenušav), ili klamidiju (iscjedak je obilan i obično proziran ili bijel). Seksualno prenosive bolesti treba odmah liječiti, jer ako se zapuste mogu dovesti i do neplodnosti.

2. Osip koji svrbi

Ako je genitalno područje upaljeno ili svrbi, najvjerojatnije je u pitanju neki oblik dermatitisa stidnice. Možda ste alergični na sapun ili tkaninu koja dolazi u dodir s ovim područjem. 'Ponekad se osip javi nakon seksualnog odnosa, jer je žena alergična na lateks kondome, lubrikante ili spermicidnu kremu. Moguće je čak da je alergična na urin, znoj ili spermu svog partnera, ali to je puno rjeđe', kaže dr. Curtis.

Osip bi mogao ukazivati i na herpes, koji obično prate crvene kvržice. Napad genitalnog herpesa (virus HSV-2) prate plikovi na penisu i oko korijena penisa, unutar i oko vagine, ili unutar i oko anusa. Prvo pojavljivanje herpesa je obično najteže, traje tjednima, dok plikovi na kraju ne popucaju, ispuste gnoj i počnu zarastati. Naredna pojavljivanja su obično manje bolna i rane zarastaju brže.

'Herpes se javlja kod nekih 16 posto osoba, a 80 posto ni ne zna da je inficirano, jer nema nikakve simptome bolesti, a i sami simptomi variraju od osobe do osobe. Ukoliko vi ili partner imate neke simptome, suzdržite se od odnosa i odmah krenite liječniku', kaže dr. Mena. Trudnice mogu prenijeti virus na dijete tijekom poroda, stoga je važno da žene krenu na liječenje na vrijeme.

Mogući uzrok svrbeža i osipa može biti i neka kožna ili druga bolest, koja može čak dovesti i do deformacije spolnih organa. U svakom slučaju, ne zanemarujte ovaj simptom.

3. Osjećaj žarenja

Ukoliko često morate urinirati, a samo ispuštanje urina je bolno, možda je problem izazvala bakterija, tj. infekcija unutar urinarnog trakta. 'Česti spolni odnosi mogu povećati rizik te povećati bol. Seksualni odnosi mogu pomaknuti infekciju prema mjehuru i izazvati ozbiljniju infekciju koja se naziva cistitis', kaže dr. Curtis. Kronična bol stidnice može biti rezultat česte infekcije Candidom, ili posljedica traume kod koje je došlo do oštećenja živca.

4. Grčevi mišića

Vaši spolni organi se redovno grče kad vas dodiruju ili tijekom seksualnog odnosa? Ako je tako, dr. Reed ukazuje na vaginizam kao najvjerojatniji uzrok. On se javlja kod šest posto žena i uzrokuje nesvjestan grč mišićnog zida vagine, zbog čega je penetracija bolna. Dr. Reed kaže da uzroci ovih grčeva i boli nisu u potpunosti razjašnjeni. No, najčešći uzrok je emocionalno stanje. Možda je problem u seksualnoj traumi iz prošlosti ili u tjeskobi zbog samog seksualnog odnosa.

5. Neugodan miris

Ako vaši spolni organi imaju neugodan miris, prati vas bakterijska vaginoza, pretjerano razmnožavanje bakterija koje i inače nastanjuju vaginu (obično Gardnerella).

Uzroci? Pušenje, pretjerano tuširanje, pa i česti seksualni odnosi, mogu izazvati ovo stanje. Liječi se obično antibioticima. U rijetkim slučajevima ovaj neugodan miris može nastati i jer žena nosi predugo isti tampon. Ako ne mijenjate tampon, mogli biste izazvati i nešto više od lošeg mirisa – u nekim slučajevima može doći i do sindroma toksičnog šoka.

6. Krvarenje

Manje krvarenje može biti posljedica raznih uzroka. Menopauza ili hormonalna neravnoteža mogu dovesti krvarenja u neočekivano vrijeme. I tablete za kontracepciju koje vam ne odgovaraju mogu izazvati ovaj simptom. Ukoliko do krvarenja dođe samo nakon seksualnog odnosa, možda je u pitanju nešto s grlićem maternice. 'Stanice grlića maternice su osjetljive ili upaljene iz nekog razloga, kao što je HPV, pa čak i početak raka grlića maternice', kaže dr. Curtis. Uzrok krvarenja može biti i neki drugi tumor ili benigne izrasline, bakterijska infekcija gornjeg genitalnog trakta ili izvanmaternična trudnoća. Ukoliko ste trudni, krvarenje može ukazivati na pobačaj. U tom slučaju dr. Reed preporučuje da odmah nazovete liječnika i krenete na hitnu pomoć.

7. Bol tijekom seksualnog odnosa

Oko 22 posto žena barem je jednom imalo bolan seksualni odnos, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije. Obično je pronalaženje odgovarajućeg položaja i nježniji odnos rješenje. Ukoliko bol ne popušta ni nakon poduzimanja ovih mjera, možda je uzrok cista na jajnicima, infekcija maternice ili jajovoda. Ožiljak zbog prijašnje infekcije ili kirurškog zahvata te endometrioza također su mogući uzrok. Osjetite li bol prilikom seksualnog odnosa, razgovarajte s liječnikom. 'Pazite na samo mjesto na kojem se javlja bol, je li tupa ili oštra, stalna ili povremena i detaljno je opišite liječniku', kaže dr. Curtis.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali