Dok slastičari poručuju da su jaja sobne temperature bolja jer odlično povezuju ostale sastojke, oni koji su u strahu od mikroorganizama ne vade ih od hladnjaka.
Daily Mail pokrenuo je znanstveno istraživanje i angažirao stručnjake iz britanskog laboratorija FoodTest koji su trebali razriješiti dvojbu gdje je najbolje čuvati jaja.
Tvrtka je uskladištila dvije serije jaja na dva tjedna, jednu na sobnoj temperaturi, drugu u hladnjaku na nekih šest stupnjeva.
Redovito su testirali sve uzorke na moguće prisustvo mikroorganizama – na početku testa, na kraju prvog tjedna i na kraju drugog tjedna. Pokazalo se da nije bilo nikakve razlike između tih dviju skupina – u jajima nije bilo bakterija.
Poručili su da čuvanje jaja u hladnjaku nema nikakvih prednosti.
Ipak, stručnjaci se ne slažu u potpunosti
Dr. Rosamund Baird i dr. Janet Corry, s Bristol University’s School of Veterinary Science, upozoravaju da će u jajetu kontaminiranom salmonelom na sobnoj temperaturi doći do razmnožavanja mikroorganizama. Istovremeno nećete vidjeti nikakve promjene u boji, mirisu i konzistenciji jaja. S druge strane, salmonela se neće razmnožiti u hladnjaku.
Američka studija objavljena prošle godine u Journal of the Science of Food and Agriculture pokazala je da su jaja spremljena na temperaturi od nekih sedam stupnjeva ili više nakon četiri tjedna počela propadati. Optimalna temperatura je, po mišljenju znanstvenog tima s Texas A&M Universityja, bila između 0,6 i 2,2 Celzijeva stupnja.
Klinika Mayo još je opreznija, a njezini stručnjaci poručuju da jaja koja su bila izvan hladnjaka više od dva sata treba baciti.