Kao gastroenterolog, dr. Will Bulsiewicz, vidi pacijente s različitim probavnim problemima, od onih koji imaju zatvor do onih koji stalno moraju na zahod. Unatoč različitim problemima rješenja su često ista i svode se na prehranu i na vlakna, piše Well and Good. Zapravo ovaj liječnik toliko često priča o vlaknima da je o tome i napisao knjigu "Fiber Fueled".
Doktor Bulsiewicz kaže da masne kiseline kratkog lanca mogu pomoći u borbi protiv propusnosti crijeva, ojačati imunološki sustav, spriječiti dijabetes i zaštititi od raka debelog crijeva. "One čak putuju do mozga i imaju dobre zdravstvene učinke, a jedini način da se to dogodi je kada se vlakna spoje s zdravim mikrobima u vašem debelom crijevu", kaže dr. Bulsiewicz za Well and Good. Baš zbog toga ovaj liječnik daje praktične savjete i što je najvažnije smatra da je vrlo važno s kojom se hranom započinje dan.
Omiljeno jelo je zobena kaša
Kao i mnogi drugi stručnjaci veliki je zagovornik zobenih pahuljica. "Ljepota u njima je što su puni prebiotičkih vlakana koji se zovu beta glukan i poboljšavaju imunološki sustav", kaže dalje. Uz to preporučuje i dodavanje drugih zdravih namirnica i naravno izbjegavanje šećera. Voće poput borovnica, jagoda i breskvi imaju vlakna i prirodno su slatka, a orašasti plodovi su također puni vlakana.
Od začina voli dodati cimet, đumbir i kurkumu kao podršku probavi. "Sva tri začina imaju protuupalno i blagotvorno djelovanje na svoj jedinstven način", objašnjava. "Cimet pomaže kod ravnoteže šećera u krvi. Đumbir ima zasluženu reputaciju za ublažavanje probavnih simptoma, a pomaže i kod liječenja crijeva. Kurkuma sadrži kurkumin s nekim izvanrednim ljekovitim svojstvima, uključujući zaštitu jetre i suzbijanje karcinoma", dodaje.
(Foto: Pixabay)
Također preporučuje smoothieje kao odličnu kombinaciju voća i povrća za jutarnji obrok. U svoje stavlja banane, zeleno povrće i zaleđeno bobičasto voće, ali dodaje i druge zdrava sastojke kao što su bademi, chia sjemenke, orasi i sjemenke od konoplje.
Što ne treba jesti?
Ovaj liječnik preporučio je hranu koja nije dobra za crijeva i onu koju treba izbjegavati. "Vrlo je važno smanjiti unos hrane koje potiče upale i hrani mikrobe koji stvaraju propusna crijeva", kaže još. Njegov popis hrane koju treba izbjegavati: zasićene masnoće, rafinirane šećere i umjetna sladila.