SPREMAJTE TE SMARTPHONE / Milenijalci na aparatima: Studija je otkrila da se ljudi koji fotkaju hranu - brže debljaju!

Starije studije sugeriraju da hrana ima bolji okus nakon fotografiranja jer se mozak više fokusira na miris i okus

18.10.2021.
13:17
Shutterstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ako često fotografirate hranu iz restorana i fotke dijelite na društvenim mrežama, nemamo dobre vijesti za vas. Naime, studija s američkog Sveučilišta Georgia Southern pokazala je kako fotkanje hrane može utjecati na neželjeno povećanje tjelesne težine, piše Times of India.

Naime, stručnjaci tvrde kako fotografiranje hrane prije jela povećava vjerojatnost da ćemo htjeti repete te da pobornicima takve prakse treba više vremena da osjete sitost.

Istraživanje je pokazalo da gotovo 70 posto milenijalaca redovito dijeli fotke hrane na društvenim mrežama prije jela. Starije studije sugeriraju da hrana čak ima bolji okus nakon fotografiranja jer se mozak više fokusira na miris i okus.

Fotografiranje se igra s mozgom

Za potrebe novog istraživanja 145 studenata podijeljeno je u dvije grupe. Jedna je dobila tanjur sa šest krekera od sira, a druga sa 12.

Grupi koja je dobila šest krekera rečeno je da fotografiraju hranu prije konzumiranja. Nakon što su pojeli krekere, volonteri su zamoljeni da ocijene koliko im se hrana sviđa i žele li repete.

Rezultati su pokazali da je grupa koja je fotografirala hranu dala više ocjene za uživanje u hrani, kao i želju za repetama. Prema istraživanju, fotografiranje je promijenilo način na koji mozak doživljava hranu te je tjeralo ispitanike da jedu više. Efekti su bili izraženiji kod ispitanika kojima su dane manje porcije.

"Sjećanja na hranu i bilježenje konzumacije mogu utjecati na to koliko jedemo", ističu autori studije.

Kao zaključak, rezultati istraživanja mogli bi biti od posebnog značaja za sve one koji žele smršavjeti. Ako ste među njima, za svaki slučaj izbjegavajte fotografiranje hrane.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali