FIZIOLOŠKA OTOPINA: / Saznajte zašto je odlična za oči, nos, lice, ali i kako pomaže bebama

1.5.2017.
13:00
Thinkstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Fiziološka otopina je posebna otopina različitih soli i glukoze koja se može upotrijebiti oralno ili intravenski kod dehidratacije organizma ili kao nadomjestak za izgubljenu krv. Fiziološka otopina može sadržavati i druge tvari za održavanje vitalnosti stanica.

Fiziološka otopina je jednostavna otopina koju je sigurno koristiti kod male djece, ali i odraslih. Njezina ph vrijednost je neutralna što pogoduje osjetljivoj sluznici dječjeg nosa. Može se koristiti od prvih dana djetetova života za zdravlje, vlažnost i prevenciju upala nosa.

Fiziološka otopina za bebe

Ova otopina je odlična za koristiti kod prehlada, alergija ili hunjavica.Omekšava sluznicu, pomaže kod bolje prohodnosti gornjih dišnih sustava, što znači da će pomoći djetetu da lakše diše. Najbolja je za koristiti kada dođe do začepljenosti nosa kod djece. Čisti sluznicu ali i olakšava izbijanje sluzi iz nosa.

Glavni problem je kako dati bebi fiziološku otopinu. Osim same otopine u ljekarni možete tražiti i plastičnu špricu za lakše korištenje. Kada djetetu stavljate fiziološku otopinu pripazite da imate čiste ruke oprane sapunom i vodom.

  1. Ako je dijete dovoljno staro, dajte mu da prvo ispuše nosić
  2. Uzmite malu dozu u nosnu kapaljku ili špricu bez igle
  3. Stavite dijete na mjesto gdje će mirno ležati
  4. Kapaljku postavite na ulazu nosnicu i pokušajte ne dirati unutrašnje rubove
  5. Nježno pritisnite i ravnomjerno rasporedite dozu u obje nosnice
  6. Pokušajte dijete zadržati u ležećem položaju barem pet minuta
  7. Odgovorite dijete od puhanja nosa barem pet minuta nakon uštrcavanja fiziološke otopine
  8. Operite kapaljku ili špricu

Higijena i čišćenje dječjeg nosa najvažniji su za zdravlje i lagano disanje. Intervencijom prije upale prevenirate daljnje infekcije grla, uha, ali i ostale slične komplikacije. Fiziološku otopinu ne trebate nužno koristiti samo kod djece, jednak joj je utjecaj i na odrasle koji imaju osjetljivu sluznicu. Za odčepljivanje nosa kod djece i odraslih možete koristiti kombinaciju fiziološke otopine i nazalnog ispiranja nosa.

Fiziološka otopina za oči i lice

Fiziološka otopina može služiti kao odlična tekućina za hidratizaciju očiju. Ona će smiriti iritaciju vaših očiju ako osjetite peckanje ili osjećaj stranog tijela. Pripazite da se taj osjećaj ne događa prečesto jer bi to moglo ukazivati na sindrom suhog oka kojeg treba tretirati uz liječničku pomoć.

Greška koji rade mnogi koji nose leće je ispiranje leća običnom fiziološkom otopinom. Ona neće čuvati vaše kontaktne leće nego suprotno - odličan je medij za razvoj različitih mikroorganizama. Preporučujemo promjenu spremnika i otopine za ispiranje leća svakih barem 3 do 5 mjeseci.

Fiziološka otopina učinkovita je i u ispiranju lica, no ne smijete ju prečesto koristiti. Najbolje djelujete ako dobro isperete lice blagim sapunom i toplom vodom. Uzmite malo kuhinjske soli i njome masirajte kožu lica. Isperite lice i nakon toga namočite vaticu fiziološkom otopinom, prođite po licu i temeljito isperite. Ovo će vam pomoći u borbi protiv akni, ali pripazite da ne dođe do prevelike nadraženosti i crvenila kože.

Kako napraviti fiziološku otopinu kod kuće?

Fiziološku otopinu možete napraviti u svojoj kuhinji. U jednoj posudi pomiješajte litru redestilirane vode i 9 grama čiste laboratorijske soli. Ovime ćete dobiti 1 postotnu fiziološku otopinu koja je dostatna za čišćenje nosa ili lica.

Jednostavnija je odluka kupiti gotovu fiziološku otopinu u ljekarni. Lako je dostupna, a cijena joj se kreće od 15 kuna za 50ml spreja te od 5 kuna za kapi od 30 grama.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali