banner

KAKO JE PREPOZNATI

FILEMATOFOBIJA: I to postoji! Strah od ljubljenja koji možete izliječiti ovim terapijama

Možda nekima zvuči nevjerojatno, ali i to postoji – filematofobija je strah od poljupca i ljubljenja.

Filematofobija je strah od ljubljenja. Osobe koja imaju taj strah brinu se da će dobiti klice od nekoga, bakterije ili se boje neugodnog zadaha osobe pored sebe. Podrijetlo riječi je philema i dolazi iz grčkog jezika, a znači ljubljenje. Ovo je jedna od specifičnijih fobija, naziva se i filemafobija. Uz nju se često pojavljuju i malaksofobija te sarmassofobija koje su obje strah od ljubavi.

Zašto nastaje strah od poljupca?

Općenito je prihvaćeno da fobije proizlaze zbog nekih kombinacija traumatskih događaja, ali i unutarnjih predispozicija. Na nastanak fobija velik utjecaj ima genetika. Mnoge specifične fobije mogu se odnositi i pojaviti nakon određenog događaja koji ju pokreće. Obično se radi o traumatskom iskustvu u ranoj dobi. Socijalne fobije i agorafobija imaju složenije uzroke i nikada nisu jednaki kod svake osobe koja ju doživljava.

Filmatofobija u nekim slučajevima proizlazi iz kulturnih ili vjerskih uvjerenja radi vjerovanja kako je čin ljubljenja grješan. Neki slučajevi straha od ljubljenja fobije mogu proistjecati iz prošlosti seksualnog nasilja. Žrtve silovanja, seksualnog zlostavljanja ili napada mogu se zauvijek isključiti od takvog emocionalnog kontakta. Povijest neuspjelih ljubavnih odnosa također može dovesti do filematofobije. Strah od ljubljenja može potjecati iz niskog samopouzdanja.

Simptomi filematofobije se razlikuju od osobe do osobe

Kao i kod bilo koje druge fobije, simptomi filematofobije se razlikuju od osobe do osobe, ovisno o njihovoj razini straha. Simptomi obično uključuju ekstremnu anksioznost, strah i bilo što povezano s panikom. Tako se mogu pojaviti otežano disanje, brzo disanje, nepravilan rad srca, znojenje, pretjerano znojenje, mučnina, suha usta, nemogućnost artikuliranja riječi ili rečenica, suha usta i tresavica.

Liječenje treba početi od razgovora

Iako se za filematofobiju mogu pripisati različiti lijekovi, oni ipak mogu imati teške nuspojave jer se uglavnom baziraju na psihološkoj razini. Važno je napomenuti da lijekovi zapravo neće izliječiti fobiju, već u najboljem slučaju samo privremeno potisnuti reakcije na strah. Najbolji načini za liječenje filematofobije uključuju savjetovanje, hipnoterapiju, psihoterapiju i neurološko lingvističke programe.

NLP (neurolingvistički program) je u osnovi proučavanje kako neka osoba stvara svoju stvarnost. Osnovna pretpostavka NLP-a je da riječi koje koristimo odražavaju unutarnju, podsvjesnu percepciju naših problema. Ako su riječi i percepcije koje koristimo netočne, stvorit će temeljni problem sve dok ih nastavljamo koristiti i sve dok na taj način razmišljamo. Naši stavovi tako postaju samo-ispunjavajuće proročanstvo. U ovoj terapiji terapeut će analizirati svaku riječ i frazu koju koristite u opisu vaših simptoma. Također će se ispitivati vaši izraze lica i tjelesne pokrete. Nakon analiziranja, cilj je da se pronađe i razumije uzrok nastanaka fobija. To bi vam moglo pomoći da postižete uspjeh koji zaslužujete.

Hipnoterapija je vrsta terapije u kojoj se pokušava pokrenuti i otvoriti podsvjesni um kako bi se neki obrasci ponašanja razumjeli i promijenili. Kada se podsvijest izravno izgovori, moguće je pronaći problem koji pokreće filematofobiju. Nakon toga se mogu uvesti nove ideje i pozitivne sugestije za zdrav razvoj. Tako dolazi do promjena u razmišljanju i mogućnosti rješavanja fobije.

Povratak na Net.hr